Sumažėjęs investuotojų noras rizikuoti dominuoja finansų rinkose nuo vakar dienos, o akcijų ateities sandoriai sufleruoja tolesnį nuosmukį JAV ir Europos biržose. Kinijos „Hang Seng“ indeksas šįryt nukritęs 1,44 proc., o NIKKEI – 0,67 procento. Dauguma Europos indeksų smuko 1 proc. ir daugiau. Didelių pokyčių rinkose nesitikime, investuotojai laukia Ecofin susirinkimo. Taip pat dėmesį patraukia tokios temos, kaip Vokietijos pritarimas Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) ir stabilumo mechanizmo (ESM) apjungimui, Kinijos įnašas į Europos pagalbos fondą, Graikijos finansavimo poreikis, kuris, pasak TVF ir S&P agentūros, bus dar didesnis, taip pat Portugalijos fiskalinė padėtis. Besivystančių šalių akcijos pastarosiomis savaitėmis rodė prastesnį rezultatą, negu Vakarų regionai. Vakar besivystančių šalių indeksas nukrito 1,1 procento, kai tuo tarpu išsivystę regionai smuko vidutiniškai 0,75 procento. Didžiausi pasaulio naftos vartotojai rinkoje kalba apie koordinuotą naftos rezervų panaudojimą, kad sumažėtų esamos naftos kainos. Veiksmų tikimasi trijų mėnesių laikotarpyje. Tačiau pastarosios kalbos naftos kainų nepaveikė. Europoje prekiaujama Brent nafta kainavo 124 dolerius už barelį.

OMXT padidėjo 0,65 proc., OMXV smuktelėjo 0,17 procento. „Olympic Entertainment Group“ akcijos brango 4 procentais. Šiandien vyks Šiaulių banko akcininkų susirinkimas. 32,44 mln. litų nominalios vertės „Invaldos“ obligacijų bus konvertuota į akcijas

Trečiadienį Baltijos šalių investuotojai aktyviausi buvo Talino biržoje, kurioje bendra akcijų apyvarta viršijo 1 mln. eurų, o Vilniuje prekiauta tik už 176 tūkst. eurų. Nuotaikos taip pat buvo priešingos – Vilniuje dominavo pardavėjai, tuo tarpu Taline dauguma akcijų brango. „Olympic Entertainment Group“ akcijų kaina pašoko net 4,05 proc. po to, kai bendrovė pranešė apie planuojamą įstatinio kapitalo mažinimą ir atsilaisvinsiančių lėšų (0,1 euro už akciją) išmokėjimą akcijoms, o apyvarta (452 tūkst. eurų) buvo didžiausia Talino biržoje. Taip pat aktyviai prekiauta „Tallink Group“ (+0,16 proc., 427 tūkst. eurų) akcijomis, kuriomis aktyviai domėjosi stambieji investuotojai. Tuo tarpu Vilniuje apyvartos lyderio – Ūkio banko – sandorių apyvarta tesiekė 37 tūkst. eurų, o akcijų kaina paūgėjo 1,12 procento. Teismo sprendimas dėl privalomo oficialaus siūlymo skelbimo pakėlė “Lino“ akcijų kainą net 20,24 procento.

Šiandien įvyks eilinis visuotinis Šiaulių banko akcininkų susirinkimas, kuriame akcininkai tvirtins metinę finansinę atskaitomybę ir pelno paskirstymą. Dividendų mokėti neplanuojama. Prekyba biržoje nuo 15 val. bus sustabdyta ir atnaujinta bankui pranešus apie susirinkime priimtus sprendimus.

Šįryt „Invalda“ pranešė, kad kovo 28 dieną gavo 32,44 mln. litų (9,4 mln. eurų) nominalios vertės konvertuojamų obligacijų savininkų prašymus konvertuoti turimas obligacijas į 5 898 182 paprastąsias vardines akcijas. Užbaigus obligacijų konvertavimo procedūras, „Invaldos“ įstatinis kapitalas išaugs iki 57 557 940 litų, ir bus padalintas į 57 557 940 vnt. 1 lito nominalios vertės akcijų. Naujos akcijos bus išleistos už 5,50 lito (1,59 euro) už akciją. Obligacijų savininkai taip pat turės grąžinti 4,79 mln. litų palūkanų, kurios buvo anksčiau išmokėtos pinigais ir negaus 2,38 mln. litų palūkanų, kurios buvo priskaičiuotos iki kovo 28 dienos. Tokiu būdu mūsų skaičiavimu reali akcijų įsigijimo kaina padidėja iki 6,71 lito (1,94 euro). Naujienos šiandien turėtų sukurti tam tikrą trumpalaikį pardavėjų spaudimą akcijų kainai, daugiausiai dėl akcijų kiekio atskiedimo, kita vertus obligacijų savininkų sprendimas konvertuoti jas į akcijas rodo ilgalaikį pasitikėjimą bendrove.