JAV biržos penktadienį užsidarė panašiame lygmenyje, koks buvo dienos pradžioje, nors prekybos sesijos metu indeksai buvo gerokai kilstelėję. Investuotojus nuliūdino netikėtai prastesnis Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo rodiklis, kuris kovą siekė 74,3 vietoje prognozuoto 76. JAV pramonės produkcijos mastas vasarį išliko nepakitęs ir tuo patvirtino anksčiau skelbtą prastesnį ISM rodiklį, o gamybos pajėgumų panaudojimas atitiko lūkesčius ir siekė 78,7 procentus. Vartotojų kainų metinė infliacija vasarį taip pat išliko nepakitus ir siekė 2,9 procentus. JAV doleris nebeišlaikė sukauptos vertės ir atpigo euro atžvilgiu 0,76 proc. – iki 1,3175 dolerio už eurą. Ši savaitė bus gana rami, naujų ekonominių rodiklių, kurie galėtų smarkiai nustebinti investuotojus skelbiama nebus. Kiek daugiau rodiklių bus paskelbta ketvirtadienį, kai sužinosime JAV darbo rinkos duomenis bei euro zonos pasitikėjimo rodiklius. Europos indeksai penktadienį fiksavo 0,2-0,7 proc. prieaugį.

Praėjusią savaitę pastebimi pokyčiai vyko palūkanų rinkoje. Dėl padidėjusių infliacijos lūkesčių JAV ir Europoje. Apie 30 bazinių punktų padidėjo JAV, Vokietijos bei Švedijos obligacijų pajamingumas. Rinkos vertino 15-20 bazinių punktų infliacijos padidėjimą. Prognozuojame, kad šiemet Vokietijos 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas sieks 2,2 procento. Vokietijos būstų kainos pradėjo didėti po gana ilgo nekilnojamojo turto rinkos sąstingio. Praėjusiai metais būstų kainos pakilo 5-10 procentų, labiausiai dėl žemų palūkanų bei didėjančių gyventojų pajamų ir žemo nedarbo.

Penktadienį Vilniaus biržoje prekiauta ramiai, daugiausiai dėmesio – „Snaigės“ akcijoms. Savaitės pradžia – be ypatingų pokyčių

Penktadienį investuotojai Vilniaus biržoje stabtelėjo – smuko ir sandorių skaičius ir akcijų apyvarta, o akcijų kainos judėjo be aiškios krypties. Indekso OMX vertė ūgtelėjo 0,01 proc. (brango 9, pigo 5 akcijos). Daugiau negu pusė visos biržos apyvartos atiteko „Snaigės“ akcijoms (152 tūkst. eurų), o bendrovės akcijų kaina išliko nepakitusi – 0,530 euro. Jau šį trečiadienį prasidės bendrovės akcijų supirkimas po 0,54 euro, kuris tęsis iki gegužės 29 dienos – šią dieną bus sudaromi pirkimo-pardavimo sandoriai, už kuriuos turės būti atsiskaityta birželio 1 dieną. Žvelgiant į šios savaitės pradžią ypatingų pokyčiu tikėtis greičiausiai neverta – investuotojo kalendorius naujienų gausos nežada, indeksų svyravimai Azijos ir Europos rinkose taip pat yra visiškai nedideli, nors žalia spalva dominuoja. Atitinkamai ir Baltijos biržose savaitė, kaip jau įpratome matyti, greičiausiai prasidės neaktyviai, investuotojams prireiks laiko „įsivažiuoti“, o dėl pardavėjų pasyvumo kai kurių akcijų kainos bus linkusios labiau kilti, negu kristi.