Po to, kai privatūs investuotojai sutiko prisiimti restruktūrizuojamos Graikijos skolos nuostolius, euro zonos finansų ministrai davė galutinį pritarimą antrajam Graikijos pagalbos paketui. Vakarykščiame regiono finansų ministrų susitikime dėmesio sulaukė Ispanija, kuri neseniai paskelbė, kad šių metų siektinas šalies biudžeto deficitas bus ne 4,4, o 5,8 proc. BVP. ES ėmė spausti Ispaniją, kad ši toliau vykdytų išlaidų mažinimą ir sumažintų biudžeto deficitą papildomais 0,5 proc. – iki 5,3 proc. BVP. Nepaisant papildomų taupymo priemonių, politikai abejoja, kad Ispanijai pavyks 2013 metais pasiekti 3 proc. biudžeto deficitą, tačiau tikslas pasiekti 3 proc. yra svarbus, kad išlaikyti rinkų pasitikėjimą bei naująjį ES fiskalinį susitarimą.

Vakar Japonijos centrinis bankas sprendė dėl palūkanų, tačiau, kaip ir tikėtasi, paliko jas nepakeistas (0,1 proc.). Prieš tai buvusiame banko susirinkime nuspręsta padidinti obligacijų supirkimo programą 65 trln. jenų, tačiau šįkart pokyčių nesulaukta. NIKKEI indeksas po paskelbimo nukrito ir šiuo metu yra beveik nepakitęs, kai tuo tarpu kitos Azijos rinkos pakilo maždaug 1 procentu. Šįvakar FED skelbs bazines palūkanas. Tikimės, kad pinigų politikos pokyčių JAV nebus. Kinijos centrinio banko atstovai teigė, kad juanis jau nebėra smarkiai pervertintas, kadangi prekybos balansas sparčiai mažėja. JAV akcijos vakar prekybos sesiją užbaigė mažais teigiamais pokyčiais. „S&P 500“ pakilo vos 0,02 procento. Besivystančių šalių valiutos patyrė spaudimą, didesnių kurso sumažėjimu pasižymėjo Vengrijos forintas. Ateities sandoriai šiuo metu rodo JAV ir Europos akcijų indeksų kilimą, galima tikėtis geresnių investuotojų nuotaikų ir didesnio noro rizikuoti.

Baltijos biržose investuotojų dėmesio centre buvo Ūkio banko akcijos

Pirmadienį Baltijos biržose dominavo pardavėjai – indeksai OMXV ir OMXT smuko atitinkamai 0,86 proc. ir 0,34 procento. Vilniuje brango tik 3 bendrovių akcijos, tuo tarpu pigo net 16. Daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko Ūkio banko akcijoms, kurių kaina vakar sumažėjo 13,5 procento. Bankas savo 2011 metų veiklos ataskaitoje nurodė, kad šių metų sausio mėnesį suformavo 50 mln. litų papildomus metinius atidėjinius ir tai neigiamai nuteikė investuotojus. Pasiūlos spaudimą patyrė ir Šiaulių banko akcijos, kurios vakar nuvertėjo 1,9 procento. Šiandien Vilniaus biržoje lauktume labiau teigiamų tendencijų – akcijų kainos turėtų koreguotis aukštyn po staigių nuosmukių. Optimizmo taip pat turėtų pridėti šiandien kylančios Vakarų Europos biržos.