Praėjus dviems dienoms po Graikijos gelbėjimo finansų rinkose neįvyko jokios didesnės reakcijos į atrodytų teigiamą Graikijos dramos pabaigą. Tai rodo, kad rinkose buvo tikimasi, kad Europos politikai neleis įvykti nekontroliuojamam Graikijos bankrotui. Vakar Europos akcijų indeksai smuko 0-1 proc., JAV indeksai baigė dieną mažesniu nei 0,5 proc. smukimu, o šįryt Azijos akcijų indeksai labiau linkę pigti negu brangti.

Vakar kredito reitingų agentūra "Fitch" sumažino Graikijos kredito reitingą nuo CCC iki C. "Fitch" savo pranešime teigė, kad reitingo sumažinimas įvyko dėl Graikijos skolų nurašymo. Reitingų agentūros nuomone, šalies skolinimosi reitingą labai neigiamai paveikė Graikijos valdžios ketinimai keisti teisės aktus ir taip priversti privataus sektoriaus kreditorius prisiimti skolų nurašymo nuostolius. Tačiau, svarbiausia "Fitch" žinia buvo, kad jei skolų nurašymas įvyktų pakeitus Graikijos teisės aktus, šaliai būtų suteiktas D skolinimosi reitingas. Tai reikštų Graikijos bankrotą ir leistų kreditoriams reikalauti kredito rizikos apsidraudimo (CDS) išmokų. Vakar Vokietijos valdžios atstovai paskelbė, kad nemano, kad dėl Graikijos gelbėjimo reikės didinti "Europos stabilumo mechanizmą" (ESM). Priminsime, kad šis Europos šalių finansinio gelbėjimo fondas turėtų pradėti savo veiklą 2012 m. antroje pusėje. Nors Graikijos gelbėjimo dalis padidėjo iki 136 mlrd. eurų, Vokietija nemano, kad fondas turėtų būti didesnis nei 500 mlrd. eurų.

Nors gruodį ir sausį Europos gamybos pasitikėjimo rodikliai buvo didesni nei laukta, vasario mėnesio rodiklis nuvylė. Europos gamybos pasitikėjimo rodiklis siekė 49 ir buvo mažesnis nei prognozuotas 49,4 įvertis. Be to, žymiai mažesnis buvo ir Vokietijos gamybos pasitikėjimas. Vokietijos rodiklis siekė 50,1, t. y. mažiau už prognozuotą 51,6 reikšmę. Europos ekonomikos skeptikai teigia, kad geresni nei laukta, Europos pasitikėjimo rodikliai buvo dėl šiltesnės nei įprasta žiemos. Dėl to reikėtų laukti tolesnio Europos šalių ekonomikos smukimo. Šiandien JAV (15:30) bus skelbiamas per savaitę registruotų bedarbių skaičius. Pastaruoju metu JAV darbo rinkos būklė smarkiai gerėjo.

Štilis Baltijos šalių rinkose tęsiasi, kainos krenta. „Merko Ehitus“ pernai patyrė 13 mln. eurų nuostolių

Bendrovės kol kas neskuba skelbti rezultatų, kitokio pobūdžio svarbesnių naujienų taip pat nepasirodo, todėl regiono biržose įsivyravo visiškas štilis. Bendra akcijų apyvarta tesiekė 600 tūkst. eurų, o sandorių skaičius nesiekė ir 500 vnt. Iš užsienio pardavėjų pusės jaučiamas pasiūlos spaudimas, tad nenuostabu, kad akcijų kainos yra linkusios mažėti. OMXV ir OMXT vakar nukrito atitinkamai 0,44 proc. ir 0,35 proc., pigusių akcijų buvo 3 kartus daugiau negu brangusių. Vilniuje kainą išlaikė TEO LT akcijos, kurių vienintelių apyvarta perkopė 50 tūkst. eurų. Taline tradiciškai aktyviau prekiauta „Olympic Entertainment Group“ (-0,54 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,32 proc.) akcijomis. „Merko Ehitus“ vakar vakare pranešė, kad pernai per paskutinį ketvirtį nuostolis padidėjo 6 mln. eurų ir per visus 2011 metus pasiekė net 13 mln. eurų, tad šiandien reikėtų laukti kainos sumažėjo. Šios dienos investuotojo kalendoriuje nėra jokių įrašų, o rytoj Estija švęs Nepriklausomybės dieną, todėl labiausiai tikėtina, kad situacija rinkoje daug nesikeis – investuotojų aktyvumas bus nedidelis, o kainos labiau bus linkusios mažėti. Situaciją nebent galėtų pakeisti tendencijų pasaulinėse rinkose pasikeitimas ar neplanuotų svarbių naujienų pasirodymas.