Vakar pasaulio finansų rinkos ir vėl atspindėjo investuotojų susirūpinimą dėl euro zonos skolų krizės. Keletas įvykių priminė rinkos dalyviams, kad euro zonos skolų problemos neišspręstos. Ispanijos vyriausybės obligacijų pajamingumas didėjo, kadangi pasigirdo spekuliacijų jog Ispanija bus sekanti šalis, kuri kreipsis pagalbos iš euro zonos stabilizacijos fondo ir Tarptautinio valiutos fondo. Antra, Graikija įspėjo, kad derybos dėl antrojo pagalbos jai paketo turi būti baigtos iki kovo, kad pastaroji išvengtų bankroto. Trečia, Vokietijos obligacijų aukcionas, nors buvo išplatintos visos obligacijos, šiek tiek nuvylė, kadangi paklausa nedaug viršijo pasiūlą. Europos indeksai vakar krito 0,55–2,04 procento. Kita vertus, JAV akcijos sugebėjo net šiek tiek pabrangti. „Dow Jones“ ir „S&P 500“ indeksai pakilo po 0,02 procento, kadangi nustebino geri mažmeninės prekybos ir automobilių pardavimai, kas užgožė net skolų krizės nerimą. Europos akcijų ateities sandoriai šiuo metu rodo brangimą. Azijos biržos šįryt nevieningos – „Hang Seng“ pakilo 0,22 proc., NIKKEI nukritęs 0,83 procento. Australijos akcijos taip pat krenta dėl prastų duomenų, rodančių, kad Australijos prekybos perteklius lapkritį sumažėjo, kas neigiamai veikė ir Australijos dolerį. Šiandien JAV skelbs (15:30) naujai per praėjusią savaitę užregistruotų bedarbių skaičių, kuris, kaip manoma, sieks 375 tūkst., t. y. mažiau, nei prieš tai buvusią savaitę.

Vengrijos forintas vakar smarkiai atpigo – iki rekordinio lygmens euro atžvilgiu. Pasitikėjimas Vengrija investuotojų tarpe šiomis dienomis smarkiai mažėja, kadangi šalis praėjusią savaitę priėmė įstatymą, kuris buvo smarkiai kritikuojamas ES ir TVF dėl to, kad pažeidžia Vengrijos centrinio banko nepriklausomumą. Tai sumažina Vengrijos galimybę pasinaudoti kredito linija iš TVF ir užsitikrinti ekonominį saugumą nepalankiomis sąlygomis, kai tuo tarpu šalies BVP augimas smarkiai lėtėja dėl menko euro zonos ūkio augimo. Galima teigti, kad Vengrijos ir ES/TVF santykiai jau kuris laikas blogėja.

Baltijos biržoje – investuotojų dėmesys mažos rizikos akcijoms

Nuotaikos Baltijos šalių biržose buvo skirtingos – Taline dominavo pardavėjai, Rygoje – pirkėjai, o Vilniaus biržos indekso vertė nepasikeitė, nors pigusių akcijų buvo dvigubai daugiau negu brangusių. Apyvarta išliko žemesnė už vidutinę, o investuotojų dėmesys koncentravosi ties tradiciškai dividendus mokančių bendrovių akcijomis – Taline investuotojai aktyviai pirko vandens tiekimo bendrovės „Tallinna Vesi“ akcijas, tuo tarpu Vilniuje didžiausią apyvartą pademonstravo 0,8 proc. brangusios „TEO LT“ akcijos. „Snaigės“ akcijų kaina išliko nepakitusi, o apyvarta buvo antra pagal dydį Vilniaus biržoje, Investuotojai laukia, kad artimiausiu metu nauja šios bendrovės kontrolinio akcijų paketo savininkė Rusijos bendrovė „Polair“ paskelbs oficialų siūlymą supirkti smulkiųjų akcininkų akcijas už ne mažesnę negu 0,5397 euro už vieną akciją kainą. Šios dienos prekybos sesija ypatingų pokyčių greičiausiai nepateiks – svarbesnių naujienų iš bendrovių neplanuojama sulaukti, tuo tarpu investuotojai, ypač užsienio, išliks labiau pasyvūs.