JAV darbo rinkos duomenys pateisino lūkesčius. Ketvirtadienį skelbtas per praėjusią savaitę užfiksuotų naujų bedarbių skaičius buvo mažesnis, negu tikėtasi, ir siekė 364 tūkstančius. Bedarbių skaičius sumažėjo, palyginti su prieš tai buvusia savaite. Nuotaikas rinkos dalyviams pakėlė ir kiti JAV rodikliai. Patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas gruodį taip pat pranoko lūkesčius kai pakilo iki 69,9, nors pirmasis įvertis siekė 67,7. Netgi ateities tendencijų rodiklis lapkritį buvo geresnis, negu tikėtasi. Pastarasis siekė 0,5 procento.
 
JAV akcijos kilo gana sparčiai, turint omenyje ankstesnių dienų prastas nuotaikas dėl JAV politikų ginčų, kokius terminus nustatyti sumažintiems mokesčiams. Finansų sektoriaus bendrovių akcijos brango sparčiausiai iš visų „S&P 500“ indeksą, kuris pakilo 0,83 proc., sudarančių grupių. „Morgan Stanley“, „Citigroup“ ir „Bank of America“ akcijos pabrango daugiau kaip 4,5 procento.

Ekonominiai JAV rodikliai pasirodė geresni, negu pasaulinės investuotojų nuotaikos. Europos indeksai taip pat kilo dėl geresnių duomenų kitapus Atlanto, kurie vertė pamiršti artėjančia recesiją Europoje. Vidutiniškai indeksai Europoje pakilo 1,0-1,36 procento, o euras pabrango 0,02 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Netgi mažesnis, negu apskaičiuotas anksčiau, JAV trečiojo ketvirčio BVP įvertis turėjo tik nedidelį, laikiną neigiamą poveikį akcijoms. JAV BVP, apskaičiuotas metams, augo 1,8 procento, kai tuo tarpu antrąjį ketvirtį augimas siekė vos 1,3 procento.
 
ECB narys B. Smaghi teigė, kad ECB skatinimas papildomais pinigais būtų įmanomas, jei bus matyti defliacijos tendencija. Tai buvo visiškai priešingas teiginys ECB vadovo M. Draghi anksčiau išsakytai nuomonei, kad tokie veiksmai sumažintų ECB patikimumą. JAV politikams pavyko sutarti dėl sumažintų mokesčių termino pratęsimo dviems mėnesiams.
 
Vilniaus biržoje – prieššventinės nuotaikos

Ketvirtadienį Vilniaus biržos indekso OMXV (+0,5 proc.) vertė kilo penktą dieną iš eilės, tačiau bendrai prekybos sesija aktyvumu nepasižymėjo, ir tai neturėtų stebinti – vis tik rinkos dalyvius jau užvaldė prieššventinės nuotaikos, tad prekybai skiriamo dėmesio sumažėjo.

Tačiau reikia pažymėti, kad naujienos neliko nepastebėtos – žinia, kad Lietuvos bankas leido Ūkio bankui registruoti įstatų pakeitimus, susijusius su akcinio kapitalo padidinimu, pakėlė banko akcijų kainą net 10,5 proc., o sandorių apyvarta bei skaičius siekė beveik pusę visos biržos apyvartos ir sandorių skaičiaus.

„Snaigės“ akcijomis, kurių kaina išliko nepakitusi, taip pat prekiauta aktyviai po to, kai buvo pranešta, kad buvo užbaigtas beveik 60 proc. akcijų pirkimo-pardavimo sandoris. Tuo tarpu šiandien svarbesnių naujienų bendrovės skelbti neplanuoja, laukiame gana ramios prekybos sesijos, tačiau akcijų kainos bus linkusios kilti, nes rinkos dalyviai reaguos į teigiamus JAV ir Europos biržų indeksų pokyčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją