Europos akcijos nukrito pirmąkart per tris dienas. „S&P” agentūra sumažino Vengrijos skolinimosi reitingą iki BB+. JAV prezidentas B. Obama atsisakė padidinti mokesčius, nepaisant, kad senatas balsavo prieš sumažintų mokesčių termino praręsimą. Respublikonai susirūpinę, kad jų nesugebėjimas eiti į kompromisus bus nepopuliarus, kai mokesčiai nuo kitų metų bus padidinti, tad didėja tikimybė, kad abi partijos susitars iki Naujųjų metų. „Fitch“ reitingų agentūra komentavo JAV situaciją ir teigė, kad yra JAV reitingo sumažinimo rizika, jei iki 2013 metų pabaigos nebus aiškaus plano, kaip sumažinti biudžeto deficitą.

Pasaulio rinkose prekyba vakar buvo gana rami po keleto intensyvių dienų. Euras atpigo dolerio atžvilgiu 0,27 proc. – iki 1,3047 dolerio už eurą. JAV akcijų ateities sandoriai rodo nuosaikų kilimą. Šiandien sužinosime JAV patikslintą trečiojo ketvirčio BVP, kuris kaip tikimasi sieks 2 proc., t. y. nepakitęs nuo pirminio įverčio. JAV paskelbs praėjusios savaitės naujų bedarbių skaičių (15:30),kuris, manoma, sieks 380 tūkstančių. Taip pat bus skelbimas Mičigano universiteto pasitikėjimo indeksas, kuris, manoma, gruodį kilo iki 68. Ateities tendencijų rodiklis, kaip tikimasi, lapkritį siekė 0,3 procento.

Vilniaus biržoje kilimo nuotaikos išsilaikė ketvirtą dieną iš eilės, Ūkio banko akcijos investuotojų dėmesio centre

Kaip ir buvo laukta, trečiadienį optimistinės investuotojų nuotaikos dar labiau išryškėjo, ir tai leido Vilniaus biržos indeksui OMXV pakilti 0,9 procento. Prekybos sesijos metu gana ilgai buvo galima stebėti situaciją, kada rinkoje nebuvo nė vienos pigusios akcijos, tačiau sesijos pabaigoje kai kurių bendrovių akcijų kainos koregavosi ir galutinai vakar padidėjo 17 akcijų kainos, sumažėjo – 5. Ūkio banko akcijomis buvo prekiauta aktyviausiai, o jų kaina pašoko net 4,5 procento. Šiandien Lietuvos bankas svarstys Ūkio banko inspektavimo rezultatus bei spręs, ar leisti užregistruoti padidintą įstatinį kapitalą. Primename, kad rugpjūčio mėnesį Ūkio bankas išplatino naują 50 mln. akcijų emisiją, vienos akcijos platinimo kaina – 1 litas. Vakarykštis banko akcijų brangimas parodo, kad investuotojai tikisi palankaus sprendimo.

Bendrovių naujienų gausa darys didžiausią poveikį investuotojų veiksmams

Vakar vakare rinkos dalyvius pasiekė nemažai bendrovių naujienų, kurių poveikį rinkai pamatysime šiandien. Viena iš svarbesnių – „Snaigės“ akcijų pirkimo-pardavimo sandoris buvo galutinai užbaigtas ir Rusijos bendrovė „Polair“, veikdama per Lietuvoje įregistruotą UAB „Vaidana“, perėmė 59,86 proc. „Snaigės“ akcijų, sandorio vienos akcijos kaina – 0,5397 euro. Už tą pačią kainą „Vaidana“ supirks akcijas ir iš pageidaujančių jas parduoti smulkiųjų akcininkų. Tuo tarpu susiję asmenys toliau pirko bendrovių akcijas – vakar pranešta, kad „Pieno žvaigždžių“ valdybos narys J.Kvaraciejus įsigijo 214,6 tūkst. bendrovės akcijų (0,4 proc. įstatinio kapitalo) po 1,67 euro. Lapkričio pradžioje J.Kvaraciejus taip pat pirko „Pieno žvaigždžių akcijų, kurios sudarė 0,55 proc. įstatinio kapitalo. Taip pat eilinį kartą pranešta, kad UAB „Minvista“ vėl pirko „Aprangos“ akcijų. Tuo tarpu „Invalda“ informavo, kad jai tenkanti „Tiltra Group“ ir „Kauno tiltų“ akcijų kainos dalis buvo sumažinta 57 mln. zlotų (44 mln. litų). Atitinkamą susitarimą vakar pasirašė Ispanijos „Comsa Emte“ ir „Invalda“ bei kiti buvę bendrovių „Tiltra Group“ ir „Kauno tiltai“ akcininkai. „Invalda“ pranešime biržai teigia, kad šis akcijų kainos sumažinimas esminės įtakos bendrovės rezultatams neturės, kadangi 2011 metų trečiojo ketvirčio pabaigoje bendrovė buvo suformavusi 42,5 mln. litų atidėjinį. Vis dėlto rinkoje šiandien turėtume stebėti tam tikrą pardavėjų suaktyvėjimą ir atitinkamai spaudimą akcijų kainai.