JAV nustebino gerais naujų būstų statybų duomenimis. Per lapkritį JAV naujai pradėtų statyti būstų skaičius pakilo iki 685 tūkst., nors buvo tikimasi 635 tūkstančių. Daugiau, negu tikėtasi, išduota ir statybų leidimų. Pastarųjų skaičius siekė 681 tūkst., nors prognozuota vos 635 tūkstančiai. JAV akcijų indeksai kilo 2,87-3,19 proc., o euras pabrango JAV dolerio atžvilgiu 0,65 proc. – iki 1,3082 dolerio už eurą. Europoje investuotojai taip pat tryško optimizmu. Geri Vokietijos pasitikėjimo rodikliai nuramino baimes dėl euro zonos skolų. IFO pasitikėjimo verslu indeksas pakilo iki 107,2, nors buvo tikimasi 106. Pastaruoju metu smarkiai nusivylę investuotojai vengė euro zonos, tad net ir nedidelis rizikos baimės sumažėjimas lėmė šio regiono akcijų ir euro brangimą.

Kinijos premjeras pasakė, kad Kinija rems savo eksportuotojus ir teiks kapitalo paramą mažoms bendrovėms. Šiandien JAV skelbs (17:00) pastatytų, nenaujų būstų pardavimą per lapkričio mėnesį. Tikimasi, kad būstų pardavimas padidėjo 2,2 proc. – iki 5,05 mln. būstų. Taip pat bus skelbiamas euro zonos gruodžio vartotojų pasitikėjimo rodiklis. Tikimasi, kad pastarasis smuko iki -21.

Baltijos biržose investuotojų optimizmas bei akcijų kainos didėja

Antradienį svarbesnių naujienų nesulaukėme, neplanuojame jų sulaukti ir šiandien, todėl Baltijos rinkų dalyviai prekiaus atsižvelgdami į ankstesnius bendrovių pranešimus ir pasaulinių rinkų tendencijos. O šie du veiksniai tikrai suteikia daugiau pagrindo optimizmui. Vakar jau antrą dieną iš eilės kilo „City Service“ (+0,6 proc.) bei „Invaldos“ (+0,4 proc.) akcijų kainos, nes investuotojai reagavo į OMX biržų sprendimą įtraukti šių bendrovių akcijas į „OMX Baltic 10“ indekso sąrašą. Savaitės pabaigoje arba kitą savaitę galima tikėtis, kad paklausa šioms akcijoms dar labiau padidės, nes OMXB10 indekso sudėtį kopijuojantys fondai pradės performuoti savo portfelius. „Pieno žvaigždžių“ akcijų kaina vakar pašoko net 5,03 proc. po to, kai bendrovė pranešė apie gruodžio 23 dieną pradedamą savų akcijų supirkimą po 1,67 euro. Tuo tarpu didžiausia apyvarta pasiekta „Sanito“ akcijomis – 621 tūkst. eurų, o jų kaina išliko nepakitusi – 10,06 euro. Primename, kad gruodžio 22 dieną Kanados farmacijos milžinė „Valeant“ baigia privalomo akcijų išpirkimo iš smulkiųjų akcininkų procedūrą. Jeigu supirkimo kaina nebus užginčyta teisme, greitu laiku akcijos iš jų nepardavusių akcininkų sąskaitų bus nurašytos bei išbrauktos iš Vilniaus biržos prekybos sąrašo.

Taline ir Rygoje pastaruoju metu prekyba vyksta gerokai pasyviau, o bendrovės neskelbė praktiškai jokių naujienų, vis dėlto akcijų indeksų vertės po 2 savaičių pertraukos antradienį pagaliau ūgtelėjo. Apskritai šiandien Baltijos biržose optimizmo turėtų būti kur kas daugiau, nes rinkos dalyviai neabejotinai reaguos į teigiamus 2-3 proc. JAV ir Europos biržų indeksų pokyčius, tačiau dėl sezoninių priežasčių ir tradicinio regiono rinkų inertiškumo tokių didelių teigiamų Baltijos biržų indeksų pokyčių greičiausiai neišvysime, o bendras rinkos likvidumas išliks žemesnis už vidutinį.