Akcijų rinkos smarkiai smuko. ES indeksai nukrito 1,83-3,79 procento, JAV „S&P 500“ indeksas smuko 1,49 procento. Labiausiai atpigo finansų sektoriaus bendrovių akcijos. „Morgan Stanley“ ir „Citigroup“ akcijos nukrito daugiau kaip 5,3 procentais. „Intel“ atpigo 4 proc., kai bendrovė paskelbė apie kietųjų diskų trūkumą ir dėl to atsiradusį kitų kompiuterių dalių užsakymų mažėjimą. „Dow Jones“ indeksas smuko 1,34 procento. Azijos indeksai taip pat šįryt krito, „Hang Seng“ sumažėjo 0,7 procento. Euras susilpnėjo dolerio atžvilgiu nuo 1,34 iki 1,32 dolerio už eurą.

Didėja reitingų sumažinomo rizika

Pasigirsta vis daugiau gandų, kad artimiausiu metu gali būti sumažintas Prancūzijos skolinimosi reitingas. Šalies prezidentas N. Sarkozy pasakė, kad neketina išleisti pinigų bankams remti, o dėl reitingų sumažinimo nerimauti neketina. „S&P“ reitingų agentūra priskyrė Prancūzijai ir kitoms ES šalims, turinčioms aukščiausius reitingus, neigiamą perspektyvą, t. y. 50 proc. tikimybę, kad reitingas bus sumažintas artimiausiu metu.

N. Sarkozy teigia, kad kartu su A. Merkel deda visas įmanomas pastangas įtikinti D. Britanija remti ES sutarties pakeitimus. Pasidalijus Europa tikrai nėra geras ženklas sprendžiant gelbėjimo galimybes. Net D. Britanijos politikai išreiškė nepasitenkinimą D. Kamerono sprendimu neremti ES sprendimų. D. Britanijos premjeras teigia, kad negali remti sprendimo, kuris turės neigiamos įtakos jo šalies ekonomikai.

Vilniaus biržoje prekiauta šiek tiek aktyviau, stabdoma prekyba „Lifosos“ akcijomis

Pirmadienį Vilniuje akcijų apyvarta pasiekė 930 tūkst. eurų, o sandorių skaičius beveik padvigubėjo, tačiau vis dar nesiekė 500 vienetų. Indeksas OMXV smuktelėjo 0,3 proc., o brangusių ir pigusių akcijų buvo beveik po lygiai. Kaip ir tikėtasi, prieš metų pabaigą pradedami sudaryti stambesni tiesioginiai sandoriai – vakar savininką pakeitė 0,5 mln. „Rokiškio sūrio“ akcijų. Aktyviausiai prekiauta Ūkio banko akcijomis, kurių kaina, investuotojams vis dar baiminantis dėl bankų sektoriaus, nusmuko 4,9 proc. Tuo tarpu Šiaulių banko akcijos brango 1,2 proc., bet jomis prekiauta labai pasyviai. Bendrovė „Lifosa“ per Vilniaus biržos informacinę sistemą pranešė, kad gruodžio 8 dieną įsiteisėjo Kėdainių rajono apylinkės teismo lapkričio 7 dienos sprendimas dėl įpareigojimo vertybinių popierių sąskaitų tvarkytojus per 7 darbo dienas padaryti įrašus vertybinių popierių sąskaitose apie AB „Lifosa" akcijų nuosavybės teisės perėjimą akcinei bendrovei „Mineralinių ir cheminių produktų bendrovė „EuroChem". Taigi, artimiausiomis dienomis investuotojų sąskaitas pasieks lėšos už nurašytas „Lifosos“ akcijas, o dalis šių lėšų anksčiau ar vėliau grįš į rinką. Vilniaus birža prekybą „Lifosos“ akcijomis šįryt sustabdė, visi buvę galiojantys investuotojų pavedimai yra anuliuoti.

„Polair“ įsigijo 44,43 proc. „Snaigės“ akcijų

Rusijos bendrovė „Polair“, netiesiogiai veikdama per UAB „Vaidana“, vakar už 9,5 mln. eurų įsigijo 44,43 proc. „Snaigės“ akcijų. Šio sandorio vienos akcijos kaina – 0,5397 euro. Likusį 15,43 proc. akcijų paketą Rusijos bendrovė turėtų už tą pačią kainą įsigyti iki gruodžio 26 dienos. Per artimiausią savaitę „Polair“ privalo oficialiai pranešti, ar perleis dalį įsigytų akcijų (virš 1/3 visų bendrovės akcijų skaičiaus) kitam pirkėjui, ar skelbs oficialųjį siūlymą supirkti akcijas iš smulkiųjų akcininkų. Pačios „Snaigės“ žiniomis, Rusijos bendrovė, kaip ir numato įstatymai, teiks ir įgyvendins oficialų siūlymą smulkiesiems akcininkams.