Europos vadovams lemiamu vadiname susitikime pavyko sutarti dėl tam tikrų svarbių sprendimų. Visų pirma, sutarta kurti fiskalinę sąjunga, pakeičiant Europos Sąjungos sutartį. Sutarta nustatyti griežtesnes taisykles, padėsiančias išvengti pernelyg didelio šalių narių skolinimosi. Konkretus naujos sutarties tekstas turi būti suderintas iki kitų metų kovo. Visų antra, Europa papildė gelbėjimo prasiskolinusioms šalims fondą 200 mlrd. eurų. 150 mlrd. eurų skirs šalių narių centriniai bankai, likusią sumą – šalys narės. Kitąmet kovai su viešųjų finansų krizę žadama skirti dar 500 mlrd. eurų.

Pastarieji sprendimai bent jau trumpam numalšino investuotojų nerimą dėl euro ateities. Gerai, kad politikams pavyko sutarti dėl tam tikrų svarbių sprendimų. Kita vertus, tampa akivaizdu, kad Europa yra ilgo ir sunkaus kelio pradžioje. ES sutarties pakeitimas yra sudėtingas ir ilgas procesas, veikiausiai sulauksiantis nemažai pasipriešinimo šalyse narėse. Tuo tarpu naujai skirtų pinigų Europai gelbėti užteks neilgam. Žinant, kad ECB nenori gelbėti Europos, ir toliau yra neaišku, kaip bus rasta reikiamų lėšų GIIPS šalims ir su sunkumais susiduriantiems bankams gelbėti. Be to, neaišku, kokias pasekmes turės D. Britanijos veto – pastaroji vienintelė iš ES šalių vetavo sprendimą kurti fiskalinę sąjungą. Reitingų agentūra „Moody‘s“ pareiškė, kad Europa padarė per mažai, kad išvengtų tolesnio reitingų mažinimo.

Metų pabaigai būdingi sandoriai turėtų suaktyvinti prekybą Baltijos šalių biržose

Baltijos šalių biržose štilis tęsėsi visą savaitę, ne išimtis buvo ir penktadienis. Indeksų pokyčiai buvo nedideli, o jų kryptys nevienodos – Vilniaus ir Rygos biržų indeksai ūgtelėjo, o Talino ir OMXB10 indeksai – smuktelėjo. Taline buvo pasiekta didžiausia apyvarta (480 tūkst. eurų) – dvigubai didesnė negu Vilniuje, tačiau didžiąją jos dalį sugeneravo keli tiesioginiai sandoriai, tuo tarpu sandorių skaičiumi Talino birža beveik dvigubai nusileido Vilniaus biržai. Vilniuje penktadienį daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko „Snaigės“ akcijoms, kurių kaina išliko nepakitusi bei 0,7 proc. smukusioms „City Service“ akcijoms. Tuo tarpu šią savaitę prekyba turėtų būti šiek tiek aktyvesnė, nes artėjant metų pabaigai galime sulaukti stambesnių tiesioginių sandorių, užsienio fondų valdytojams perskirstant paketus tarp valdomų fondų. Vietos investuotojai taip pat sieks subalansuoti portfelius bei realizuoti pelną arba nuostolį dėl mokestinių priežasčių. Bendra regiono akcijų rinkos kryptis ir toliau priklausys daugiausiai nuo užsienio įvykių bei situacijos pasaulinėse rinkose, tačiau nedidelis kainų ūgtelėjimas yra labiau tikėtinas.

Beveik 60 proc. „Snaigės“ akcijų valdymą turėtų perimti Rusijos bendrovė „Polair“

Prieš mėnesį (lapkričio 11 dieną) Rusijos bendrovė „Polair“, netiesiogiai veikdama per Lietuvoje įregistruotą „UAB „Vaidana“ sudarė teisiškai įpareigojančią sutartį su „Snaigės akcininkais „KJK Fund SICAV-SIF“, „Amber Trust SCA SICAF-SIF“, „Firebird Republics Fund, Ltd“ ir „Firebird Avrora Fund, Ltd“ dėl 23,72 mln. akcijų, sudarančių 59,86 proc. visų akcijų, pirkimo. Pagal šią sutartį nuosavybės teisės į „Snaigės“ akcijas perleidimas turėtų įvykti šiandien. Viso akcijų paketo kaina yra 12,8 mln. eurų, tai yra 0,5397 euro už vieną akciją. Jau šį trečiadienį (gruodžio 14 d.) turėtų įvykti neeilinis visuotinis „Snaigės“ akcininkų susirinkimas, kuriama planuojama išrinkti naują bendrovės valdybą. Taip pat, pasikeitus kontrolinio akcijų paketo savininkui, per artimiausią mėnesį turės būti paskelbtas oficialus siūlymas smulkiesiems akcininkams supirkti jų turimas akcijas už tą pačią kainą.