JAV akcijos kilo 0,1-0,9 proc. dėl geresnių JAV ekonomikos duomenų. Užfiksuotas mažesnis skaičius bedarbių ir mažesnis, negu tikėtasi, prekybos balanso deficitas, kuris rugsėjį siekė 43,1 mlrd. dolerių. JAV „Dow Jones“ pakilo 0,96 proc., „S&P 500” padidėjo 0,86 proc., o NASDAQ pakilo 0,13 procento. Italijoje nauja vyriausybė gali būti suformuota jau šį savaitgalį.

ES Komisija pristatys euroobligacijas

ES Komisija ketina lapkričio 23 d. pateikti pasiūlymą euroobligacijų emisijai leisti. Ketinama kurti 2,3 mlrd. eurų vertės fondą, kuris bus padengtas užsienio valiutos rezervais ir aukso atsargomis. Graikijai pagaliau pavyko išsirinkti naują premjerą, kuriuo tapo L. Papademos, buvęs ECB narys. Tai leis Graikijai gauti šeštąją pagalbos paketo įmoką. Tuo tarpu Italijoje M. Monti yra naujasis kandidatas į tapti premjeru. Abiejų šalių premjerai yra buvę ekonomistai, tad galima įžvelgti tendenciją, kad didėja noras jog vyriausybėms vadovautų kompetetingi ir praktiški kandidatai, suprantantys krizės priežastis ir siekiantys reformų. Tai taip pat gali ilgainiui nuraminti rinkas ir užtikrinti pasitikėjimą šiomis valstybėmis.

Baltijos biržose akcijų kainos mažėjo antrą dieną iš eilės, šiandien kryptis turėtų pasikeisti

Vakar labiausiai akcijų kainos smuko Talino biržoje (OMXT vertė sumažėjo 0,8 proc., brango 2 bendrovių akcijos, pigo – 11), tuo tarpu Vilniuje bendros akcijų kainų kitimo krypties įžvelgti neišeina – brango ir pigo atitinkamai 7 ir 6 bendrovių akcijos, o 8 akcijos prekybos sesijos pabaigoje kainavo lygiai tiek pat kiek ir dieną prieš. Tiesa, indeksas OMXV sumažėjo 0,4 proc. – tam įtakos turėjo sumažėjusios TEO LT (-1,0 proc.) ir „Lietuvos dujų“ (-1,67 proc.) akcijų kainos. Stambieji TEO LT akcijų pirkėjai šiek tiek atsitraukė ir tai netruko pajusti trumpalaikiai vietos investuotojai, o „Lietuvos dujų“ akcijas aktyviai pardavinėjo užsienio investuotojai. Tačiau šiandien optimizmas Azijos ir Europos rinkose turėtų persimesti ir į mūsų regioną, tad pardavėjai turėtų būti mažiau aktyvūs, o akcijų kainos, tikėtina, bus labiau linkusios kilti.

Klaipėdos nafta baigė formuoti 2012 metų krovos portfelį – apie tai bendrovė informavo vakar vakare. Anot pranešimo, buvo pasirašyta krovos sutartis su Rusijos bendrove „Somitekno“, turinčia naftos perdirbimo gamyklas Ufoje, kuria bus panaudota apie 15 proc. „Klaipėdos naftos“ krovos pajėgumų.