Rinkose vakar buvo matyti stiprus pagyvėjimas po trečiadienį įvykusio ES vadovų susitikimo. JAV indeksas „S&P 500” kilo 3,43 proc. ir artėja prie didžiausio vieno mėnesio prieaugio nuo 1974. JAV akcijos brango ir dėl didesnio, negu tikėtasi, JAV BVP augimo tempo per trečiąjį ketvirtį. JAB BVP augo 2,5 proc. nors buvo tikimasi 2,4 proc. padidėjimo. „Bank of America“ ir „JP Morgan Chase“ bankų akcijos brango apie 8,3 procento. „Dow Jones“ pakilo 2,86 proc., o NASDAQ – 3,32 procento. Tiesa, JAV nenaujų būstų pardavimo mastas rugsėjį buvo mažesnis, negu tikėtasi, o naujų bedarbių per praėjusią savaitę užfiksuota kiek daugiau nei laukta. Pastarieji duomenys nesutrukdė akcijų rinkoms kilti, kadangi investuotojai visą dėmesį skyrė ES situacijai. Europos akcijų indeksai pasižymėjo dar didesniais teigiamais pokyčiais. O Azijos „Hang Seng“ šįryt pakilo 2,16 procento. Nors ES lyderiai praėjusio susirinkimo pranešimu ir įkvėpė investuotojams optimizmo, iš tiesų rinkos reakcija atrodo pernelyg euforiška, turint omenyje, kad realių staigmenų dėl euro zonos situacijos gerinimo nebuvo. Esminės problemos lieka neišspręsto, tad reikėtų būti pasiruošus gana ilgam laikotarpiui, kuriuo rinkose vyraus abejonės ir netikrumas. Pasak „Financial Times“ Kinija ketina prisidėti prie pagalbos fondo EFSF didinimo, jei ES pajėgs garantuoti pastarosios investicijos saugumą. Taip pat gali būti, kad Kinija labiau spaus ES nekritikuoti juanio kurso politikos. Šiandien ateities sandoriai rodo jau artimus nuliui akcijų rinkų svyravimus.

Baltijos biržų indeksai 6-8 savaičių aukštumose

Europos vadovų susitarimo rinkose sukelta optimizmo banga neaplenkė ir Baltijos regiono biržų. Pagrindinių indeksų vertės kilo 2,7-3,8 proc. bei pasiekė aukščiausius paskutinių 6-8 savaičių lygmenis. Rinkos dalyvių aktyvumas taip pat padidėjo ir tas netruko atsispindėti apyvartoje bei sudarytų sandorių skaičiuje. Vilniuje sandorių skaičius priartėjo prie 1 tūkst., o bendra Baltijos biržų apyvarta pasiekė 2,2 mln. eurų. Vilniuje labiausiai brango bankų akcijos – net 6,2-7,8 proc., tuo tarpu Taline dideliu teigiamu „Olympic Entertainment Group“ akcijų kaina pašoko 5,5 procento. Apskritai investuotojai skubėjo įsigyti labiausiai per pastaruosius 2 mėnesius atpigusių akcijų, o mažesniais neigiamais pokyčiais pasižymėjusių didesnės kapitalizacijos bendrovių akcijų kainos kilo gerokai nuosaikiau, pavyzdžiui, TEO LT akcijos pabrango tik 0,33 procento. Šiandien prekybos pradžia taip pat turėtų būti gana optimistinė – rinkos dalyviai reaguos į teigiamus JAV akcijų indeksų pokyčius bei „žalius“ Vakarų Europos biržų indeksų ateities sandorius. Vis dėlto yra sunku prognozuoti, ar optimizmas išsilaikys visą prekybos sesiją, nes penktadienį investuotojai tradiciškai yra linkę mažinti riziką, o tai, kad Lietuvoje pirmadienį ir antradienį birža nedirbs, turėtų dar labiau sustiprinti šią tendenciją.

„Linas Agro Group“ supirks savas akcijas

Bendrovės „Linas Agro Group“ akcininkai ketvirtadienį patvirtino bendrovės metinė finansinę atskaitomybę bei paskirstė pelną. Taip pat buvo pritarta savų akcijų supirkimui – bus suformuotas 1,6 mln. litų dydžio rezervas, planuojama supirkti iki 1,59 mln. savų akcijų už ne mažesnę negu 1 lito ir ne didesnę negu 3 litų kainą (atitinkamai 0,29 ir 0,868 euro).

Naujienų šiandien taip pat netruks – 9 mėnesių veiklos rezultatus skelbs „Tallinna Vesi“ bei „Limarko laivininkystes kompanija“. O 11 valandą turėtume sulaukti Lietuvos 3 ketvirčio BVP duomenų.