Vakar buvo paskelbta, kad šiandien turėjęs vykti ES finansų ministrų susitikimas bus atidėtas. Rinkos savo ruožtu buvo neramios, Azijos akcijų indeksai šįryt toliau krito. Vakar pigo tiek Europos, tiek ir JAV pagrindiniai akcijų indeksai. „Dow Jones“ indeksas atpigo 1,74 proc., „S&P 500“ nukrito 2,00 proc., NASDAQ sumažėjo 2,26 procento. Saugiomis laikomos valiutos, tokios kaip Šveicarijos frankas ir Japonijos jena brango rinkos dalyviams abejojant, kad šiandien bus pasiektas koks nors ES vadovų susitarimas. Vis dėl to šiandien vakare (18:00)planuojamas ES vadovų suvažiavimas, kuriame taip pat bus kalbama dėl euro zonos gelbėjimo plano detalių. Pagrindinės temos, kurios bus diskutuojamos, apims Graikijos skolos nurašymo mastą, taip pat ir tai, kiek dar reikėtų padidinti EFSF gelbėjimo fondą ir kokiu būdu tai geriausia padaryti, tai pat komercinių bankų kapitalų bazės didinimo klausimą ir ECB įsitraukimo į pagalbos fondo padidinimą detales. Rinkų dalyviai netiki, kad bus pateiktos galutinės išvados šiais klausimais. Taip pat vertinama ir rizika, kad kai kurių euro zonos šalių parlamentai nepritars pastarųjų įsitraukimui padedant skolų krizę išgyvenančioms valstybėms dėl didelio nekonkretumo naudojant pagalbai skirtas lėšas.

Italija šiandien turi pristatyti savo taupymo planą. Koalicinė vyriausybė teigia paruošusi reformų planą, kurį šiandien pristatys Briuselyje. Nors detalės nėra žinomos, tikimasi, kad planas taupyti neatitiks ES reikalavimų. Šiandien verta atkreipti dėmesį į skelbiamus JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus (15:30), kurie, kaip manoma, rugsėjį sumažėjo 1 procentu. Taip pat bus paskelbtas naujų būstų pardavimo mastas. Manoma, kad rugsėjį parduota 1,7 proc. daugiau būstų.

Baltijos biržose akcijų kainos judėjo be aiškios krypties

Antradienį Vilniaus biržoje padidėjo 12 akcijų kainų, o sumažėjo 10, Taline atitinkamai 8 ir 6, Rygoje – 4 ir 5. Kainų pokyčiai, išskyrus mažiau likvidžią Rygos biržą, buvo nedideli, todėl pagrindinių regiono indeksų vertės taip pat keitėsi nedaug – nuo -0,1 proc. iki +0,4 procento. Apyvartos, kaip jau tapo įprasta paskutinėmis savaitėmis, išliko žemesnės už vidutines. Taline tiesioginiai sandoriai padidino „Silvano Fashion Group“ (+0,6 proc.) bei „Olympic Entertainment Group“ (+0,9 proc.) akcijų apyvartas, o „Tallinna Vesi“ kaina sumažėjo dar 1,9 procento. Pastarosios bendrovės akcijų kaina nuo spalio 11 dienos, kuomet Estijos konkurencijos tarnyba pareikalavo 29 procentais sumažinti klientams taikomus tarifus, jau nusirito 10,6 procento. Vilniuje be „Sanito“, kurio privalomas akcijų išpirkimas yra vykdomas biržoje, nė vienos kitos bendrovės akcijų apyvarta neviršijo 100 tūkst. eurų.

Šiandieninėje prekybos sesijoje nuotaikos neturėtų keistis iš esmės– rinkos dalyviai nebus linkę priimti esminių investicinių sprendimų prieš Europos viršūnių susitikimą, kuris, kaip planuojama, prasidės šiandien 18 valandą Lietuvos laiku. Vis dėlto vakar vakare už Atlanto smukę akcijų indeksai gali sukurti tam tikrą pasiūlos spaudimą, tad akcijų kainos bus linkusios labiau kristi, negu kilti.