Labiausiai pigo „Snoro“ privilegijuotos akcijos – 10,75 proc., tačiau akcijų apyvarta taip pat buvo labai simbolinė. Ženkliau pigo „Lifosos“ akcijos – 5,6 proc., o akcijų perleista už 3,6 tūkst. eurų. „Lifosos“ akcijų prekyba po sustabdymo buvo atnaujinta antradienį, prieš pat prekybos sesijos pabaigą.

Nors ir buvo paneigti gandai dėl jau nustatytos vienos privalomai išperkamos AB „Lifosa“ akcijos kainos, bet investuotojai buvo linkę labiau parduoti nei pirkti šias akcijas. Aktyviausiai prekiauta „Invaldos“ akcijomis, kurių perleista už 62,2 tūkst. eurų, o akcijos brango 2,9 proc.

Aktyvesnė nei įprastai prekyba vyko „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcijomis, kurių perleista už 41,9 tūkst. eurų, o akcijos pigo 2,63 proc. Per paskutinį mėnesį šios akcijos spėjo atpigti jau 21,28 proc., o per metus – daugiau nei dvigubai. Sunkiai paaiškinami pirkėjų veiksmai užfiksuoti „Sanito“ akcijų prekyboje. „Sanito“ akcijos pabrango 1,79 proc., nes kai kurie pirkėjai už vieną paprastąją akciją mokėjo daugiau nei privalomo akcijų supirkimo kaina.

Talino biržoje prekyba taip pat vyko pakankamai optimistiškai. Talino akcijų biržos indeksas padidėjo 0,4 proc. iki 558,58 punkto, o akcijų apyvarta siekė 680 tūkst. eurų ir buvo didžiausia tarp Baltijos akcijų biržų. Tiesa, net 177,2 tūkst. eurų apyvarta buvo pasiekta tiesioginiais sandoriais.

Aktyviausia prekyba vyko „Tallinna Vesi“ akcijomis, kurių perleista už 191,4 tūkst. eurų. Konkurencijos tarnybai pranešus apie galimus naujus tarifus Taline (plačiau apie tai įmonių naujienose) investuotojai buvo labiau linkę parduoti nei pirkti „Tallinna Vesi“ akcijas, kurios pigo labiausiai Talino biržoje – 5,71 proc. Taip pat aktyviau prekiauta „Merko ehitus“ bei „Tallink Grupp“ akcijomis, kurių perleista atitinkamai už 168,9 ir 143,8 tūkst. eurų. „Merko ehitus“ akcijų kaina liko nepakitusi, o „Tallink Grupp“ akcijos brango 0,97 proc.

Trečiadienį Rygos biržos indeksas sumažėjo 0,43 proc. iki 381,56 punkto, o apyvarta siekė vos 25,8 tūkst. latų. Aktyviausiai prekiauta „Olaines kudra“ akcijomis, kurių perleista už 10,2 tūkst. latų, o akcijos brango 0,46 proc. ir dar labiau priartėjo prie šiuo metu vykdomo privalomo nekonkurencinio oficialaus siūlymo supirkti bendrovės akcijas kainos. Labiausiai brango ypač nelikvidžios „Rigas elektromasinbuves rupnica“ bei „Rigas autoelektroaparatu rupnica“ akcijos, brangusios atitinkamai 13,86 ir 9,09 proc., tačiau abiejų akcijų apyvartos buvo labai simbolinės. Labiausiai pigo „Nordeka“ akcijos – 24,21 proc., o apyvarta siekė 1,1 tūkst. latų.

Talinui geriamąjį vandenį tiekianti bendrovė „Tallinna Vesi“ (TVEAT) pranešė, kad ji sulaukė Konkurencijos tarnybos perspėjimo, kad jeigu bendrovė nesumažins vandens tiekimo tarifo iki 2011 m. lapkričio mėn. 14 d., minėtoji tarnyba imsis griežtų veiksmų ir net 29 proc. vienašališkai sumažins tiekimo tarifą. Priminsime, kad konfliktas tarp šios bendrovės ir Konkurencijos tarnybos prasidėjo praėjusiais metais, kai pastaroji tarnyba nesutiko su „Tallinna Vesi“ pasiūlymu 2011 m. padidinti vandens tiekimo tarifą 3,5 proc.

Prasidėję ginčai peraugo į tai, kad Konkurencijos tarnyba apskritai užginčijo 2001 m. priimtą bendrovės privatizavimo sprendimą. Bendrovė, nepaisydama Konkurencijos tarnybos sprendimo netvirtinti tarifo, klientams padidino kainas, kurių nustatymo taisyklės yra nubrėžtos privatizavimo sutartyje. Akivaizdu, kad nesutarimai tarp šių dviejų šalių yra labai dideli ir bent artimiausiu metu nežada nieko palankaus smulkiesiems „Tallinna Vesi“ akcininkams, kuriems aktualiausias yra bendrovės mokamų dividendų dydis.

Šaltinis
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją