Investuotojus nudžiugino JAV ūkio rodikliai. Darbo išteklių administravimo paslaugas teikiančios bendrovės ADP skaičiavimais rugsėjį dirbančiųjų JAV padaugėjo 91 tūkst., nors laukta tik 75 tūkstančių. Investuotojai tikisi, kad šį penktadienį skelbiami oficialūs JAV darbo rinkos duomenys taip pat nenuvils. Tiesa, pastaraisiais mėnesiais ADP prognozė ne visada pasitvirtindavo. Nenuvylė ir ISM paslaugų sektoriaus rodiklis. ISM duomenimis rugsėjį JAV paslaugų sektoriaus būklė pablogėjo, tačiau mažiau, negu nuogąstauta.

Įdomūs buvo Vokietijos kanclerės komentarai. A. Merkel leido suprasti, kad privatiems investuotojams teks daugiau prisidėti gelbėjant Graikiją. Tampa aišku, kad iš esmės šiandien diskutuojama ne ar Graikija neįvykdys savo įsipareigojimų („default“), bet kokiu mastu jų neįvykdys („hair cut“). Pagal liepos 21 d. preliminariai sutartą antrą pagalbos Graikijai paketą privatūs investuotojai sutiko susitaikyti su 20 proc. Graikijos obligacijų nuostoliais, tačiau, panašu, patikslinus sutartį, jų nuostoliai padidės.

Šiandien laukiame ECB sprendimo dėl palūkanų. Tai bus paskutinis ilgamečio ECB vadovo Ž. K. Trišė vadovaujamas valdybos susirinkimas. Lapkričio susirinkimui jau vadovaus dabartinis Italijos centrinio banko vadovas M. Draghi. Vieningų lūkesčių dėl palūkanų šįkart nėra. Dauguma nesitiki pokyčių, tačiau kai kurie bankai, paprastai drąsiausiai ir greičiausiai keičiantys prognozes („JP Morgan“, RBS, „Bank of America“, Credit Agricole“) tikisi net 50 bazinių punktų palūkanų mažinimo. Bet kuriuo atveju, bet kokia ECB vadovo užuomina apie galimą / tolesnį palūkanų mažinimą (o jų veikiausiai netrūks) bus gaudoma itin godžiai.

Po savaitę užsitęsusio nuosmukio akcijų kainos Baltijos biržose pasuko aukštyn

Pagerėjus tarptautiniam fonui, Baltijos šalių biržose investuotojai taip pat įgavo daugiau optimizmo – dauguma akcijų brango. Vis dėlto, bendras rinkų aktyvumas išliko gerokai mažesnis už vidutinį, nes ir toliau rinkoje dominuoja mažieji investuotojai. Kol kas yra sunku prognozuoti, ar šis vienos dienos augimas turi daug šansų pavirsti bent jau į trumpalaikę tendenciją, nes kol kas investuotojai kilimo nuotaikas yra linkę išnaudoti kaip gerą metą susimažinti riziką ir parduoti dalį turimų investicijų. Tačiau, jei teigiamos nuotaikos pagrindinėse pasaulio biržose išsilaikys kiek ilgiau, tvaresnį augimą be abejonės išvysime ir mūsų regione. Tuo tarpu grafinės analizės požiūriu, indekso OMXV vertė (322 punktai) šiuo metu yra šalia labai stipraus ilgo laikotarpio palaikymo lygmens, kurį kirtus žemyn labai padidėtų tolimesnio 10-20 proc. nuosmukio tikimybė. Ir atvirkščiai, jei nuo šio taško OMXV vertė atsispirtų ir pradėtų kilti aukštyn, grafikų analitikų požiūriu, kilimas turėtų tęstis ir indekso vertė kelių savaičių – mėnesio laikotarpiu galėtų padidėti iki 370 punktų. Rinkos dalyvius sudomino į „Linas Agro Group“ akcininkų darbotvarkę įtrauktas pasiūlymas suformuoti 1,6 mln. litų dydžio rezervą savų akcijų supirkimui. Siūloma mažiausia supirkimo kaina – 0,29 euro, didžiausia – 0,868 euro (atitinkamai 1–3 litai).

„Rokiškio sūrio“ pajamos padidėjo 33 proc.

„Rokiškio sūris“, nepaisant sumažėjusios paklausos Vakarų rinkoje, nemažina augimo tempų – bendrovės rugsėjo mėnesio pajamos, lyginant su pernai metų rugsėju, padidėjo 32 procentais. Tuo tarpu sausio – rugsėjo mėnesių pajamos išaugo 33 proc. ir pasiekė 518 mln. litų. Šie bendrovės rezultatai tik sustiprina jos akcijų gynybinį statusą, o dėl nuolat vykdomų savų akcijų supirkimų didėjanti akcininkų nuosavybės dalis bendrovėje yra neblogas nuosaikaus ilgalaikio kainos kilimo pagrindas.