Untitled Document

Jau eilinį kartą aktyviausiai prekiauta "Lietuvos telekomo" (LTEL) akcijomis, kurių kaina šiandien pakilo 5,5 proc. iki 1,15 Lt bei buvo sudaryta sandorių už 64,6 tūkst. litų. Tiek JAV, tiek Europos akcijų rinkose aistros dėl praėjusią savaitę įvykdyto teroristinio išpuolio po truputi blėsta ir šiuo metu yra daugiau nuomonių, jog akcijos dabartinėmis kainomis yra nuvertintos.

Estijos telekomo akcijų kaina dėl tų pačių priežasčių šiandien pakilo 5,1 proc.

Tarp aktyviausiai prekiautų šiandien buvo "Kalnapilio" (KALN) ir "Lietuvos jūrų laivininkystės" (LJL) akcijos, kurių apyvartos atitinkamai siekė 41 tūkst. litų bei 24 tūkst. litų. KALN vertybiniais popieriais domimasi artėjant momentui, kai bus paskelbta apie naują kontrolinio šios bendrovės akcijų paketo savininką. "Lietuvos jūrų laivininkystė" bus privatizuota, tačiau dėl neaiškumo kada tai įvyks, ir kokią sumą ketina gauti Valstybės turto fondas, šių akcijų kaina vis dar yra santykinai žemame lygyje.

Vilniaus baldų kombinato (VBK) akcijų kaina pakilo 1,2 proc. iki 4,35 Lt, o apyvarta siekė 3,4 tūkst. litų. Praėjusią savaitę buvo paskelbta, jog VBK kitais metais ketina uždirbti 6,5 mln. litų grynojo pelno. Tokios įmonės prognozės turėtų atgaivinti rinkos pasitikėjimą VBK.

1999 metais VBK uždirbo 6 mln. litų grynojo pelno, tačiau 2,5 mln. litų iš jų buvo pagautė (gauta nurašius delspinigius). Vilniaus baldų kombinato rezultatų gerėjimą kitais metais turėtų nulemti padidėję Švedijos koncerno "IKEA" užsakymai.

"Rokiškio sūrio" (ROKS) akcijos pabrango 1,3 proc. iki 23 Lt, o apyvarta siekė 25,6 tūkst. litų. ROKS kaina jau trečią kartą šį mėnesį pasiekė 23 Lt ribą - tai yra aukščiausias taškas nuo 2000 m. kovo 20 dienos. Bendros prekybos apžvalgose jau ne kartą rašyta, kad bendrovės akcijas tikriausiai supirkinėja pati bendrovė, jos vadovai bei su jais susiję asmenys.

Šiuo metu "Rokiškio sūrio" akcijos patrauklios ir pagal savo fundamentalius rodiklius. Per aštuonis šių metų mėnesius, neoficialiais duomenimis, ROKS viršijo prognozes ir uždirbo jau 14,1 mln. litų grynojo pelno, o įmonės kapitalizacija šiuo metu siekia 109 tūkst. litų.

Dar rytinės prekybos metu iki minimalios leistinos ribos krito "Ekrano" (EKRA) akcijų kaina. Nepertraukiamos prekybos metu EKRA kaina siekė 5 Lt, o apyvarta buvo 3,5 tūkst. litų. Bendrovės akcijų kaina šiuo metu yra žemiausiame taške nuo 2000 metų lapkričio 9 dienos - tuo metu "Ekranas" pastoviai gerindavo anksčiau nustatytas prognozes, o apie kokias nors įmonės problemas nebuvo kalbama.

Šiuo metu beveik aišku, kad "Ekranui" nepavyks 2001 metais uždirbti planuoto 60 mln. litų grynojo pelno. Nors oficialiai bendrovės valdyba prognozės nepakeitė, tačiau išreiškė abejones, ar ją pavyks pasiekti.

Minėdama apie priežastis, nulėmusias galimus prognozių pakeitimus, paminėjo teroro aktų JAV įtaką. Tačiau jau aštuonių mėnesių pelno ir pardavimų duomenys akivaizdžiai parodė, jog pasiekti planuotų šių metų rezultatų nepavyks, o kaip pagrindinę priežastį galima būtų paminėti Turkijos krizę.

Šiandien Lietuvos akcijų rinkoje nebuvo sudarytas nei vienas tiesioginis sandoris.

JT finansų analitikas Arūnas Raščius

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją