„Dow Jones“ indeksas kilstelėjo 0,35 procento. Kompanijų „Home Depot“ bei „Intel“ akcijos pabrango 2 proc., o „Bank of America“ pakilo 4,1 procento, t. y. daugiausia iš visų indeksą sudarančių bendrovių. „Bank of America“ brangimą lėmė banko pranešimas apie kapitalo didinimą. „Standard & Poor’s 500“ indeksas pakilo 0,61 proc., o NASDAQ – net 1,12 procento. Per praėjusią savaitę patirtas JAV akcijų rinkų nuosmukis iš viso sumažino bendrovių akcijų vertę 1,1 trilijonu JAV dolerių. Akcijos per pirmąsias keturias savaitės dienas smuko dėl spekuliacijų, kad centriniams bankams nepavyks apsaugoti pagrindinių regionų ekonomikos nuo krizės. Europoje pagrindiniai indeksai pakilo 0,6-2,12 procento. Tikimasi, kad Europos centrinis bankas imsis ekonomikos skatinimo ir nuramins įtampą finansų rinkose per artimiausią mėnesį. Kinijoje, manoma, gamybos mastas mažės, kaip rodo preliminarūs pasitikėjimo indekso duomenys. Penktadienio prekybos sesiją Kinijos „Hang Seng“ indeksas užbaigė 1,36 proc. nuosmukiu.

Šiandien vertėtų stebėti Vokietijos pasitikėjimo verslu indeksą (11:00), kuris, kaip tikimasi, rugsėjį sumenko iki 106,5. Taip pat JAV skelbs (11:00) rugpjūčio naujų būstų pardavimo duomenis. Manoma, kad pastarųjų parduota kiek mažiau, negu ankstesnį mėnesį.

Baltijos biržose savaitės pradžia nieko gero nežada

Akcijų kainos Baltijos biržose, reaguodamos į pasaulines tendencijas, krito visą praėjusią savaitę: Vilniaus biržos indeksas OMXV neteko net 7 proc. vertės, o OMX Baltic Benchmark indeksas – 6,2 procento. Vis tik sparčiai krentančios akcijų kainos priviliojo į rinką ir daugiau pirkėjų, tad bendra akcijų apyvarta Vilniaus biržoje padidėjo beveik dvigubai, o sandorių skaičius penktadienį vėl viršijo 1 tūkst. vnt. Pigo 20 akcijų o brango tik 3. Kanados farmacijos bendrovei „Valeant Pharmaceuticals International“ pagrindinėje biržos rinkoje pradėjus privalomą mažųjų akcininkų turimų „Sanito“ akcijų išpirkimą, šios bendrovės akcijų kaina išliko stabili, o apyvarta buvo didžiausia biržoje – 460 tūkst. eurų. TEO LT akcijoms vėl netrūko paklausos, todėl jų kaina sumažėjo tik 0,3 proc., o apyvarta buvo 350 tūkst. eurų. Panašu, kad kol kas vienintelės TEO LT akcijos susilaukia reikšmingesnių užsienio investuotojų investicijų, kaip spėjama, į bendrovės akcijas savo lėšas nukreipia kai kurie fondai, reinvestuodami iš „Sanito“ akcijų pardavimo gautus pinigus. Labiausiai smuko finansų sektoriaus akcijos, tačiau Šiaulių banko vertybiniai popieriai atsispyrė bendroms tendencijoms, o jų kaina padidėjo 1,2 procento. Jau anksčiau buvo pasirodę pranešimų apie susijusių asmenų atliktą banko akcijų pirkimą, greičiausiai sulauksime ir dar vieno.

Šią savaitę planuojamų svarbesnių bendrovių pranešimų nebus, tad ir vėl investuotojų nuotaikas lems pagrindinių pasaulio indeksų pokyčiai. Kol investuotojai nesulaukia didžiųjų pasaulio valstybių susitarimų ir sprendimų, neapibrėžta situacija rinkose išliks. Rinkos dalyviai ir toliau bus linkę mažinti riziką, o tai tokioms nelikvidžioms rinkoms, kokiomis yra Baltijos šalių biržos, dažniausiai reiškia tik vieną – tolimesnį akcijų kainų nuosmukį.