Euras žemiau 7,5 Norvegijos kronų ribos smuko vos kelis kartus per savo istoriją: 2000 metų pabaigoje ir 2002 metų pradžioje. Paskutiniais metais euro vertė Norvegijos kronų atžvilgiu balansuoja tarp 8,5 ir 9 kronų. Finansinės krizės metu 2008 metais šis santykis net buvo pasiekęs 9,7 Norvegijos kronų už eurą santykį.

Investuotojai Norvegijos valiutą pradėjo supirkinėti 2011 metų rugsėjį po Šveicarijos nacionalinio banko pareiškimo, jog jis visomis leistinomis priemonėmis stengsis išlaikyti 1,2 Šveicarijos frankų už eurą kursą. Tokį ryžtingą žingsnį žengti paskatino išaugusi Šveicarijos franko paklausa. Investuotojus Šveicarijos valiuta labai domino dėl nestabilios situacijos ES ir JAV ekonomikose. Tačiau brangi nacionalinė valiuta jau atnešė ir toliau neša didelius nuostolius Šveicarijos eksportuotojams.

Po Šveicarijos centrinio banko pareiškimo investuotojai atkreipė dėmesį į ne tokias populiarias valiutas – Švedijos ir Norvegijos kronas, Kanados ir Australijos dolerius. Svarbu pažymėti, jog trijų pastarųjų valiutų vertė daugiausia priklauso nuo situacijos valiutų biržose: vietos ekonomikos stabilumas grindžiamas gana aukštomis naftos ir metalų kainomis.

„Rinkoje vyksta desperatiškos „ramaus uosto“ paieškos, o Norvegijos krona – puiki kandidatė juo tapti. Norvegijos krona nepervertinama, o tai viena iš patraukliausių šios valiutos savybių“, - „Bloomberg“ cituoja „Deutsche Bank“ strategą Henriką Gulbergą.

Šiuo metu Norvegijos ekonomikos situacija puiki – šalies biudžetas proficitinis: 10,5 proc. BVP, o nedarbo lygis labai mažas. Norvegija, viena iš pagrindinių pasaulio naftos gavėjų, turi sukaupusi savo 540 mlrd. dolerių (1,324 mlrd. Lt) fondą. Būtent šios lėšos leido šaliai gana lengvai atlaikyti finansų krizę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją