Šiais metais aukso kaina jau šoktelėjo 32 procentais – investuotojai auksą renkasi kaip saugų užutėkį per pasaulinę skolų krizę. Tačiau atsiranda manančių, jog aukso saugumas – tik burbulas, paremtas daugiau hipotezėmis nei pasiūlos ir paklausos principais. Su platina – viskas priešingai. Platinos kaina šiais metais augo viso labo 5 proc. – o atsargų kiekis gana ribotas.

Rugpjūtį aukso kainos lenkė platinos kainas, o tai, anot analitikų, signalizuoja, kad auksas yra mažų mažiausiai pervertinamas.

Ekspertas iš RBS Nickas Moore‘as teigia, jog platina – šiuo metu geresnis pasirinkimas investuojant nei auksas.

„Lyginant su aukso kainomis, šiandien platina labai pigi. Pastaruosius 10 metų platinos kaina vidutiniškai 420 JAV dolerių (1018 Lt) už unciją didesnė nei aukso“, - teigia N. Moore‘as.

Šiuo metu aukso kaina už unciją siekia 1 tūkst. 883 dolerius (4566 lt) , o platinos – 1 tūkst. 876 dolerius (4550 Lt). Tiesą sakant, rugpjūtį aukso kaina išaugo 50 dolerių už unciją (121 Lt). „Standard Chartered“ praeitą savaitę skelbė manantys, jog platinos kaina per ateinančias kelias savaites viršys aukso kainas – esą ženkliai išaugo platinos paklausa.

„Ekonomikos augimas visame pasaulyje skatina platinos paklausą pramoninėms reikmėms, ypač platina reikalinga kaip katalizatorius stiklo ir chemijos pramonėje. Be to, didėja ir paladžio paklausa – jis svarbus elektronikos ir automobilių pramonėje, ypač Kinijoje“, rašo chemijos bendrovė „Johnson Matthey”.

„Dėl naujų vartotojų poreikius atliepiančių technologijų, tokių kaip skystųjų kristalų televizoriai, platinos paklausa dar didės“, - konstatuoja ekspertas.

HSBC analitikai prognozuoja, kad platinos kainos 2012 metais vidutiniškai sieks 1 tūkst. 875 dolerius (4547 Lt) už unciją. Anksčiau buvo prognozuota, kad ši kaina sieks 1 tūkst. 750 dolerių (4244 Lt). 2013 metais tikimasi 1 tūkst. 825 dolerių (4425 Lt) kainos už unciją platinos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją