Vakar Europos rinkose investuotojai džiugavo dėl paskelbto antro ir trečio pagal dydį Graikijos bankų, „EFG Eurobank“ ir „Alphabank“, susijungimo. Naujasis bankas taps didžiausiu Graikijoje. Vyriausybė ir Graikijos centrinis bankas skatino ir rėmė šį susijungimą, nes tikimasi, kad tokiu būdu naujasis bankas bus atsparesnis šiuo metu Graikiją krečiančiai viešųjų finansų krizei. Dėl šios žinios Atėnų akcijų biržos indeksas „Athex Composite“ didėjo net apie 14 procentų, o geros nuotaikos apėmė ir kitas Europos rinkas.

Investuotojų optimizmas neslopo ir antroje dienos pusėje – JAV buvo paskelbta, kad liepos mėn. vartotojų išlaidos augo net 0,8 proc., kai, tuo tarpu, buvo tikėtasi 0,5 proc. padidėjimo. Dėl šių paskelbtų duomenų mažėjo JAV obligacijų vertė, brango nafta ir pigo auksas, kadangi padidėjo investuotojų tikėjimas, kad JAV „negrimzta“ į naują recesiją. Gerų nuotaikų nesumažino net paskelbtas prastas nenaujų namų pardavimas, kuris liepos mėn. mažėjo 1,3 procento. Didelį, 2-3 proc., JAV akcijų indeksų augimą lėmė sparčiai brangusios draudimo ir komunalinių paslaugų bendrovių akcijos dėl to, kad buvo paskelbta, jog uraganas „Irene“ sukėlė dvigubai mažiau nuostolių nei tikėtasi.

Šiandien bus skelbiami Lietuvos (11:00) ir euro zonos (12:00) vartotojų pasitikėjimo rodikliai. Svarbiausias skelbiamas JAV (16:00) rodiklis bus S&P Case Shiller būstų kainų pokyčio įvertis. Taip pat FED paskelbs vėliausio susirinkimo ataskaitą.

Baltijos biržų indeksai savaitę pradėjo 1,2-1,7 proc. kilimu

Baltijos biržos, kaip ir dauguma pasaulio rinkų, savaitę pradėjo kilimu – OMXV indekso vertė padidėjo 1,2 proc., OMXT – 1,7 proc., OMXB10 – 1,4 procento. Vilniuje brangusių akcijų buvo 3 kartus daugiau negu pigusių, o Taline sumažėjo tik vienos akcijos kaina. Bendras rinkos likvidumas išliko nedidelis, o daugiausiai investuotojų dėmesio susilaukė 0,5 proc. atpigusios „Lietuvos dujų“ akcijos, kurias tarpusavyje konkuruodami pardavinėjo du stambūs investuotojai, veikiantys per užsienio tarpininkus. Ūkio bankui pranešus apie sėkmingai išplatintą naujų akcijų emisiją bankų akcijų kainos padidėjo 1,4-2,4 procento. Šiandien lauktume augimo nuotaikų tęsinio, o kai kurių bendrovių akcijų brangimas, paskatintas gerų naujienų, gali dar labiau paspartėti. „Vilkyškių pieninei“ vakar pranešus apie 1,7 karto padidėjusį pusmečio grynąjį pelną, jos akcijų kainą pašoko 5,4 procento.

Bendrovės „Lietuvos energija, AB“ akcijos nuo rugsėjo 1 dienos – Oficialiajame sąraše

Vilniaus birža pranešė, kad nuo rugsėjo 1 dienos į oficialųjį prekybos sąrašą yra įtraukiamos naujos bendrovės „Lietuvos energija, AB“ akcijos. Ši bendrovė buvo įkurta sujungus „Lietuvos elektrinę“ ir „Lietuvos energijos gamybą“ (buvusią senąją „Lietuvos energiją“). Akcijų emisijos trumpinys – LNR1L, akcijų skaičius – 635 mln. vienetų.

VPK patvirtino „Sanito“ supirkimo kainą – 10,06 euro už vieną akciją

Pirmadienį Vertybinių popierių komisija patvirtino oficialaus siūlymo supirkti „Sanito“ akcijas cirkuliarą. Akcijas iš smulkiųjų akcininkų supirks Kanados bendrovė „Valeant Pharmaceuticals International“, kuri šiuo metu valdo 92,02 proc. bendrovės akcijų. Už vieną „Sanito“ akciją bus mokama 10,06 euro. Tikimės, kad siūlymo įgyvendinimas prasidės jau šį penktadienį, o jo trukmė – 14 kalendorinių dienų. Jei „Valeant“ siūlymo įgyvendinimo metu pavyktų savo valdomą paketą padidinti iki 95 proc., ji galėtų pradėti vykdyti privalomo akcijų išpirkimo iš smulkiųjų akcininkų procedūrą.