JAV doleris pabrango euro atžvilgiu 0,24 proc. – iki 1,4379 dolerio už eurą, o JAV iždo obligacijų pajamingumas sumažėjo. Nepasitikėjimą didino JAV ekonomisto, Nobelio premijos laureato J. Stiglitzo žodžiai, kad šansai, jog JAV vėl patirs recesiją, yra labai dideli.

Šiuo metu laukiama FED vadovo B. Bernankės kalbos, kurioje, kaip tikimasi, turėtų būti išsklaidytos abejonės dėl tolesnio JAV skatinimo. JAV paskelbs (15:30) antrojo ketvirčio BVP patikslintą įvertį. Prognozuojama, kad BVP prieaugis, perskaičiuotas metų bazėje, bus dar mažesnis, negu suskaičiuotas anksčiau, ir sieks 1,1 procento. Taip pat (16:55) bus skelbiamas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo rodiklis, kuris rugpjūtį, manoma, padidėjo iki 56.

Baltijos biržose investuotojai nespėjo sureaguoti į pasikeitusias nuotaikas Europoje

Baltijos biržų indeksai kilo trečią kartą per šią savaitę, nors pokyčiai nebuvo dideli: OMXV +0,95 proc., OMXT +0,7 proc., OMXB10 +0,25 procento. Vakar po pietų Vakarų Europos biržų indeksų vertėms pasukus į neigiamą teritoriją, Baltijos šalių rinkos dalyviai nespėjo į tai sureaguoti, nes baigėsi prekybos sesijos laikas. Taigi, šiandien lauktume tam tikro pasiūlos spaudimo akcijų kainoms. Likvidumas rinkoje išlieka žemas, o apyvartą kelia pavieniai tiesioginiai sandoriai. Kaip pavyzdį galima paminėti, kad Vilniau biržoje buvo sudaryta tik 411 sandorių, tuo tarpu rugpjūčio mėnesio vidurkis yra 1 tūkst. sandorių.

Vietos investuotojai linkę lūkuriuoti

Vietos investuotojai, matydami užsienio investuotojų pasyvumą, bei vertindami pasaulio rinkose tvyrantį neapibrėžtumą, taip pat yra linkę lūkuriuoti. Situacija gali iš esmės pasikeisti jau kitą savaitę – visų pirma pasaulio rinkos reaguos į šiandieninę B.Bernankės kalbą, o taip pat iki trečiadienio savo veiklos rezultatus bei pirmo šių metų pusmečio finansines ataskaitas privalės paskelbti visos to dar nepadariusios bendrovės, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržose.