Artėjant antradienio terminui, iki kurio reikia padidinti vyriausybės 14,3 trilijono skolos limitą, kad netektų skelbti techninio nemokumo, įstatymų leidėjai skuba rengti kompromisinį abiejų partijų susitarimą, kurį galėtų priimti ir demokratų kontroliuojamas Senatas, ir respublikonų vadovaujami Atstovų Rūmai.

Senatas bandomąjį balsavimą dėl skolos limito ir deficito mažinimo plano, kurį pateikė Senato daugumos lyderis Harry Reidas ir kurį blokuoti grasino respublikonai, buvo numatęs sekmadienį 1 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku.

Tačiau vėlai šeštadienį H.Reidas Senatui pranešė, jog dabar balsavimas bus surengtas sekmadienį 13 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, kad derybininkai turėtų "kaip galima daugiau laiko".

"Dabar Baltuosiuose rūmuose vyksta derybos dėl sprendinio, kuris užkirs kelią katastrofiškam finansinių įsipareigojimų nevykdymui dėl šalies skolos, - sakė H.Reidas. - Darbo dar yra".

Pastaruoju metu derybininkai didžiausią dėmesį skyrė galimam skolos limito padidinimui 2,8 trilijono dolerių, susietam su tokiu pačiu išlaidų mažinimu, bet galutiniai skaičiai dar nenustatyti, žurnalistams sakė vienas apie šias derybas informuotas padėjėjas.

Tačiau po savaitę trukusių karštų ginčų, dėl kurių didžiausia pasaulio ekonomika atsidūrė arčiausiai įsipareigojimų nevykdymo slenksčio ir kuriuos atidžiai stebi visas pasaulis, viltys dėl paskutinės minutės kompromiso, regis, ėmė didėti.

"Šįvakar jausmas dėl susitarimo pasiekimo tikrai pozityvesnis nei jausdavau ilgą laiką", - sakė antrasis pagal rangą Senato demokratas Richardas Durbinas.

Kad debatai baigtųsi ir H.Reido planas būtų pateiktas tvirtinti balsavimu, sekmadienį po pietų reikia surinkti mažiausiai 60 "taip" balsų. Šis bandomasis balsavimas parodys, ar abi partijos galės pritarti kompromisui Senate ir Atstovų Rūmuose.

Anksčiau Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) ir Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris išreiškė įsitikinimą, kad abi partijos po šeštadienio kontaktų su prezidentu Baracku Obama ir viceprezidentu Joe Bidenu gali susitarti.

Artėjant antradienio terminui telefonu vykstančios respublikonų lyderių ir Baltųjų rūmų diskusijos atrodo kaip teigiamas žingsnis, nes anksčiau šią savaitę prezidentas iš esmės nedalyvavo Kongreso diskusijose.

"Manau, turime šansą susitarti", - sakė M.McConnellas.

Jei Kongresas iki antradienio nepadidins skolos "lubų", vyriausybė daugiau nebegalės skolintis ir galbūt greit nebeturės pinigų visoms savo sąskaitoms apmokėti, nurodo JAV finansų departamentas.