Vakar JAV atstovų rūmai antrą dieną iš eilės atšaukė planuotą balsavimą dėl respublikono J. Boehner plano. Veikiausiai respublikonai matė, kad Atstovų Rūmų pirmininko planas nesurenka pakankamos paramos žemutiniuose (Atstovų) rūmuose, nes parlamentarai nuogąstauja, kad demokratai viršutiniuose rūmuose (Senate) vis vien atmes pasiūlymą. Rasti sprendimą teliko keturios dienos. Tiesa, panašu, kad dar apie pusę mėnesio JAV galės mokėti palūkanas už išleistas obligacijas, nes turi galimybę trumpam atidėti kitas, ne tokias svarbias išlaidas šalies viduje.

Gresia tolesnis reitingų mažinimas

Reitingų agentūrose ir toliau darbo įkarštis. Sparčiai blogėjant šalių finansinei būklei agentūros viena po kitos mažina prasiskolinusių šalių reitingus. „Moody‘s“ paskelbė, kad peržiūrės ir veikiausiai sumažins Ispanijos rietiną. Šiuo metu agentūra yra nustačiusi šaliai gana aukštą Aa2 (AA analogas „S&P” skalėje) reitingą, kuris, panašu, nebeatitinka realijų. Investuotojų nuotaikos šiek tiek pagerėjo dėl gerų JAV darbo rinkos duomenų. Praėjusią savaitę bedarbių JAV registruota 398 tūkst., nors laukta, kad jų bus daugiau – 415 tūkstančių.

Lietuvos BVP antrą ketvirtį padidėjo 6,1 proc. , palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu (tikėtasi 6,6 proc. augimo). Antrą ketvirtį, palyginti su pirmuoju, BVP padidėjo ne itin daug – 0,2 procento. Duomenys kuklesni, negu laukta, tačiau svarbu, kad ūkio augimas tęsiasi. Tai patvirtina ir liepą dar šiek tiek padidėjęs vartotojų pasitikėjimo rodiklis.

JAV skelbs antro ketvirčio BVP. Tikimasi, ūkis augo 1,8 proc. (perskaičiavus į metų bazę), panašiai, kaip ir praėjusį ketvirtį. Po JAV biržų uždarymo planuojama JAV prezidento B. Obamos kalba, iš kurios galima bus spręsti, ar politikai priartėjo prie bendro sutarimo.

Ketvirtadienį Baltijos biržos atkartojo neigiamus Vakarų Europos akcijų rinkų pokyčius

Priešpaskutinė liepos mėnesio prekybos sesija Baltijos šalių akcijų biržose buvo gana rami, o akcijų kainos atkartojo neigiamus pagrindinių Vakarų Europos biržų pokyčius. Nors pigusių akcijų buvo beveik tris kartus daugiau negu brangusių, tačiau kainų pokyčiai buvo nedideli, todėl indeksų vertės sumažėjo nežymiai: OMXV smuko 0,31 proc., OMXT – 0,40 proc., o OMXB10 – 0,50 procento. Vilniuje lyderės pozicijų neužleidžia „Snaigės“ akcijos, kurių kaina ketvirtadienį smuko 1,86 proc., o apyvarta buvo 35 tūkst. eurų. Kaip jau tapo įprasta, tradiciškai aktyviau prekiauta TEO LT, „Klaipėdos naftos“, bankų akcijomis, nors jų apyvartos tesiekė 20-34 tūkst. eurų. Šiandien taip pat laukiame neaktyvios prekybos, tačiau rugpjūčio mėnesį turėtume pamatyti tam tikrą pagyvėjimą, nes investuotojai, kurie yra įpratę apsipirkti prieš rudens sezoną, pradės veikti aktyviau. Rinkos dalyvius taip pat pasieks daugiau bendrovių pusmetinių veiklos rezultatų bei kitų naujienų.

„Stumbro akcijos“ paliks Vilniaus biržą

Šiandien bus paskutinė prekybos „Stumbro“ akcijomis Vilnius biržoje diena. Dar pavasarį bendrovės akcininkai neeiliniame susirinkime priėmė sprendimą dėl emitento akcijų išbraukimo iš biržos Papildomojo akcijų sąrašo. Pagrindinis tokio sprendimo motyvas – mažas laisvoje apyvartoje cirkuliuojančiu akcijų skaičius bei neaktyvi prekyba biržoje. Didžiausias „Stumbro“ akcininkas bendrovė „Mineraliniai vandenys“ šiuo metu valdo daugiau kaip 97 proc. akcijų.