Dauguma investuotojų mano, kad skolos limitas bus padidintas iki galutinio termino, tačiau menka pažanga derybose didina įtampą tarp rinkos dalyvių.

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu nukrito iki žemiausio lygio per keturis mėnesius - 78,12 jenos. Šveicarijos franko atžvilgiu JAV dolerio kursas nusilpo 0,6 proc., iki 0,8132 franko.

JAV dolerio indeksas valiutų krepšelio atžvilgiu siekė 74,202 punkto ir kol kas buvo aukštesnis nei ketvirtadienį pasiektas žemiausias lygis per šešias savaites - 73,889 punkto.

Euro kursas susilpnėjo, kai reitingų agentūra "Moody's" paskelbė sumažinanti Graikijos skolinimosi reitingą trimis lygiais, tačiau šis poveikis buvo trumpalaikis, nes didžiausias dėmesys dabar skiriamas JAV skolų krizei. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu siekė 1,4365 JAV dolerio.

 Smunka Europos akcijų rinka

Pirmadienį Europos akcijų rinka prekybą pradėjo smukimu, nes sužlugus dar vienoms JAV valdžios atstovų deryboms didėja tikimybė, kad iki rugpjūčio 2 d. jie nepadidins valstybės skolos limito ir JAV nebesugebės vykdyti savo finansinių įsipareigojimų.

Europos akcijų indeksas "FTSEurofirst 300" pirmadienį sumažėjo 0,6 proc., iki 1102,33 punkto. Penktadienio sesijos metu jis išaugo 0,5 proc.

Šeštadienį JAV prezidentas Barackas Obama sušaukė nepaprastąjį posėdį, kurio metu bandyta tartis, kaip išvengti galimo nemokumo ir priimti sprendimą dėl valstybės skolos limito didinimo, tačiau ir šis valdžios susitikimas nedavė aiškių rezultatų.

Europos akcijų rinką slegia ir tai, kad pirmadienį reitingų agentūra "Moody's" trimis lygiais sumažino Graikijos skolinimosi reitingą ir įspėjo apie gresiantį nemokumą.

Aukso kaina ir vėl rekordinė

Pirmadienį aukso kaina dar kartą pasiekė rekordą, nes savaitgalį vykusios JAV valdžios atstovų derybos dėl valstybės skolos limito didinimo ir vėl buvo bevaisės. Augantis nerimas dėl galimo JAV nemokumo didina aukso kaip saugios investicijos patrauklumą.

Rekordinė aukso kaina siekė 1 tūkst. 622,49 JAV dolerio už unciją, o vėliau šiek tiek smuktelėjo ir pirmadienį buvo padidėjusi 1,2 proc., iki 1 tūkst. 618,40 JAV dolerio.

Pastaruoju metu aukso kaina žymiai išaugo dėl euro zonos ir JAV skolų krizių.

Rugpjūčio mėnesio pristatymo termino ateities sandorių aukso kaina Niujorke padidėjo 16,90 JAV dolerio ir siekė 1 tūkst. 618,40 JAV dolerio už unciją. Kiek anksčiau ji siekė 1 tūkst. 624,30 JAV dolerio.

Sidabro kaina pakilo nuo 40,02 JAV dolerio už unciją iki 40,66 JAV dolerio. Platinos kaina sumažėjo nuo 1 tūkst. 793 JAV dolerio iki 1 tūkst. 785,24 JAV dolerio, o paladis atpigo nuo 1 tūkst. 804,25 JAV dolerio iki 803,97 JAV dolerio.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją