Vakar ECB susirinkime euro palūkanos, kaip ir tikėtasi, pakeistos nebuvo. Susirinkime Ž. K. Trišė pareiškė, kad ECB infliaciją stebės „itin akylai“, o tai yra ženklas rinkoms, kad bazinių palūkanų didėjimo galime laukti jau ateinantį ECB susirinkimą liepą. Per spaudos konferenciją banko vadovas buvo itin smarkai kamantinėjamas apie Graikijos skolas. Ž. K. Tiršė griežtai pareiškė, kad centrinis bankas tiesiogiai neprisidės prie naujos pagalbos Graikijai. Taip pat ECB nepritaria tokiam šalies skolų problemos sprendimui, kuris gali būti įvertintas kaip įsipareigojimų nevykdymas („default“). Trišė nepritarė Vokietijos Finansų ministro siūlymui sutarti su investuotojais į Graikijos obligacijas atidėti obligacijų išpirkimą septyneriais metais, kad suteikti galimybę šaliai stabilizuoti finansinę būklę. Pasak ECB, tokį išpirkimo atidėjimą centrinis bankas privalės vertinti kaip įsipareigojimų nevykdymą ir nebegalės priimti Graikijos obligacijų kaip užstato, skolinant komerciniams bankams.

ECB siūlo tartis su obligacijų savininkais, kad pastarieji savanoriškai investuotų už išpirktas obligacijas gautas lėšas į naujas Graikijos obligacijas. Tačiau oponentai kritikuoja šį pasiūlymą sakydami, kad tai taip pat būtų įsipareigojimų nevykdymas, nes obligacijų savininkai, bijodami Graikijos bankroto, būtų de facto priversti pirkti naujas šalies obligacijas. Dėl nerimo, kad ECB nebenori spręsti prasiskolinusių šalių problemų, Graikijos, Portugalijos ir Airijos kredito rizika pasiekė visų laikų rekordą. Penkerių metų Graikijos kredito rizikos apsikeitimo sandoris šiuo metu kainuoja 1507, Portugalijos – 721, o Airijos – 687 bazinius punktus.

Šiandien įdomiausia naujiena – tikimasi sumažėjusios JAV importo kainos (15:30). Tačiau daugiausia dėmesio investuotojai skirs kalboms, kaip be ECB pagalbos Europos šalys spręs prasiskolinusių šalių problemas.

Investuotojai į naujienas Vilniaus vertybinių popierių biržoje nereagavo

Ketvirtadienį prekyba Vilniaus vertybinių popierių biržoje savo apyvarta neišsiskyrė ir pasiekė pastaruoju metu įprastus 362 tūkst. eurų, o indekso vertė mažėjo 0,6 proc. Didžiausiomis apyvartomis išsiskyrė didesnį investuotojų susidomėjimą jaučianti „Invalda“ (akcijos kaina sumažėjo 0,46 proc., apyvarta siekė 77 tūkst. eurų), „Rokiškio sūris“, bei „Linas Agro“ (akcijos kaina krito -0,59 proc., apyvarta 86 tūkst. eurų, 2 tiesioginiais sandoriais pasiekta 80 proc. apyvartos). Bendrai prekybą būtų galima apibūdinti kaip pasyvią, investuotojai nereagavo į įmonių naujienas ir akcijų kainų pokyčius daugiau lėmė nedaugelio individualių investuotojų norai fiksuoti pelnus ar papildyti savo portfelius atskiromis pozicijomis.

Trečiadienį „Apranga“ informavo iki 2014 metų pratęsusi frančizės sutartis su ispanų bendrove „Inditex“, kurios 10 „Zara“, 8 „Bershka“, 8 „Pull and Bear“, 6 „Stradivarius“ prekės ženklų parduotuves Baltijos šalyse yra atidariusi bendrovė. Nors šie prekių ženklai sudaro svarbią dalį „Aprangos“ portfelio, į šią naujieną investuotojai neatsižvelgė ir akcijos kaina mažėjo 1,03 proc., o apyvarta tesiekė 12,4 tūkst. eurų.

„Vilkyškių pieninė“ pranešė, kad gegužės mėnesio pardavimai buvo 23,7 mln. litų arba 37 proc. daugiau nei 2010 m. gegužės mėnesį. Nuo metų pradžios bendrovės pajamos augo 22 proc. iki 106,2 mln. litų lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai. Pasak bendrovės vadovo G.Bertašiaus, įmonė augo dėl didesnės gamybos bei aukštesnio kainų lygio bei planuoja išlaikyti dabartinį plėtros tempą. Bendrovė daugiau pajamų gavo iš eksporto rinkų, kurių dalis pardavimuose šiemet, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai augo daugiau nei 60 proc. Investuotojai į įmonės gegužės pardavimus nereagavo, tad įmonės vertė nesikeitė, buvo sudaryti tik 7 sandoriai už 1,9 tūkst. eurų.

Konkurencijos tarnyba paskelbė, kad 2008 metais pieno perdirbimo bendrovei „Rokiškio sūris“ paskirtą baudą už keitimąsi informaciją padidino du kartus iki 1,65 mln. litų. Visgi investuotojų reakcija buvo priešinga nei reikėjo tikėtis ir bendrovės akcijų kaina kilo net 2,89 proc., o prekyba buvo aktyvi – apyvarta siekė 60 tūkst. eurų.