Vakar paskelbti neblogi JAV darbo rinkos duomenys. Praėjusią savaitę registruota 409 tūkst. bedarbių, t. y. mažiau, negu laukta (420 tūkstančių). Tačiau kiti ūkio duomenys nuvylė. Ir toliau itin prasta JAV nekilnojamojo turto rinka. Nenaujų būstų balandį parduota mažiau, negu laukta. Balandį jų parduota 0,8 proc. mažiau, negu kovą, nors laukta 2,0 proc. padidėjimo. Tai rodo, kad JAV nekilnojamoje rinkoje ir toliau nematyti jokių pagyvėjimo ženklų. Nemaloniai nustebino Filadelfijos FED gamybos pasitikėjimo rodiklis. Gamybos būklė nebegerėja taip sparčiai, kaip metų pradžioje, nes įmonės jau užpildė po sunkmečio ištuštėjusius sandėlius. Tuo tarpu vartojimas dar nėra pakankamai didelis, kad atsirastų poreikis gaminti daugiau.

Nepaisant sumažėjusios naftos kainos, infliacijos grėsmė Europoje išlieka didelė. Balandį, palyginti su pernai balandžiu, Vokietijos gamintojų kainos padidėjo 6,4 proc., nors laukta tik 6,0 proc. augimo. Kainos per metus padidėjo ne vien dėl energijos brangimo, bet ir dėl pamažu didėjančio vartojimo. Dėl didėjančių gamintojų kainų nemažėja grėsmė, kad ir toliau didės vartotojų kainos.

Šiandien euro zona skelbs einamosios sąskaitos duomenis (11:00). Lietuvoje ir Latvijoje lauksime nedarbo duomenų (11:00 ir 13:00 atitinkamai). Nedarbas Baltijos šalyse veikiausiai ir toliau mažėja, tačiau įdomu, kaip sparčiai.

Vilniaus biržos indekso vertė kilo pirmą kartą šią savaitę

Investuotojų nuotaikos Baltijos akcijų rinkose vakar išsiskyrė – Taline dominavo pardavėjai (OMXT krito 1,2 proc.), o Vilniuje kainos kito be aiškesnės krypties, nors OMXV padidėjo 0,3 procento. Apyvarta išliko nedidelė, o sandorių skaičius sumažėjo iki seniai matyto lygmens – 216 vnt. Po ilgesnės pertraukos TEO LT (+1,2 proc.) akcijų kaina pademonstravo teigiamą pokytį bei nulėmė OMXV kilimą. „Lietuvos jūrų laivininkystė“ (-1,9 proc.) paskelbė pirmojo šių metų ketvirčio ataskaitą, kuri nuvylė investuotojus, todėl akcijų kaina krito antrą dieną iš eilės. Bendrovė pranešė, kad per sausio-kovo mėnesius iš pagrindinės veiklos patyrė 925 tūkst. nuostolių, o pelningą pirmąjį ketvirtį nulėmė pajamos iš finansinės veiklos (smukęs JAV dolerio kursas). Apskritai, pastarųjų dienų užsienio rinkose tvyrantis optimizmas turėtų pasiekti ir mūsų regiono akcijų rinką, todėl tam tikro kainų atsigavimo tikimybė šiandien yra didesnė, nors likvidumo prasme esminio pasikeitimo greičiausiai nesulauksime.