Šįryt investuotojų optimizmas padidėjo dėl gerų Azijos įmonių rezultatų. Geresni, negu laukta, buvo didžiausios Azijos kazino valdytojos „SJM Holdings“, „Exxon Mobil“ padalinio Azijoje „Esso Malaysia Bhd“ ir „Dell“ rezultatai. Tuo tarpu vakarykščiai ekonominiai rodikliai nuvylė. Vokietijos ZEW investuotojų lūkesčių rodiklis parodė, kad šalies finansų sektoriaus atstovų nuomone pastarąjį mėnesį ūkio perspektyvos pablogėjo. Nuvylė ir duomenys iš JAV nekilnojamojo turto rinkos. Naujų būstų balandį parduota mažiau, negu laukta (523 tūkst., nors laukta 569 tūkstančių). Mažiau, negu tikėtasi, išduota ir leidimų naujų būstų statybai. Verta pastebėti, kad pastaruosius 2,5 metų JAV per mėnesį parduodama 500–600 tūkst. naujų būstų, o tai yra mažiausias pardavimo mastas per pastaruosius 50 metų.

Europos finansų vadovų susitikime Briuselyje žemyno vadovai šiek tiek pasistūmėjo į priekį spręsdami Europos skolų problemas. Stringantį sutarimą dėl pagalbos Portugalijai pažadėta pasirašyti birželį. O pirma dalis paramos, pasak Ž. K. Junkerio, vadovaujančio euro regiono finansų ministrų grupei, bus pervesta jau gegužės pabaigoje. Tuo tarpu Graikijai papildomos paramos dar teks palaukti. Mainais už pagalbą, sprendžiant iš pareigūnų kalbų, Europa veikiausiai prašys Graikijos paspartinti šiuo metu vangų šalies turto privatizavimą, padidinti jo mastą ir taupyti dar daugiau. Kad naujos taupymo priemonės nesužlugdytų šalies ūkio prie gelbėjimo bus prašoma prisidėti ir obligacijų savininkų. Pastaruosius toli gražu nenudžiugino Junkerio pareiškimas, kad Europa apsvarstys galimybę pakeisti Graikijos obligacijų išpirkimo sąlygas, atidedant jų išpirkimą. Pastaroji švelni užuomina iš esmės reiškia, kad euro zona artėja link sutarimo restruktūrizuoti Graikijos skolas.

Šiandien investuotojams įdomiausia vėliausio FED susirinkimo ataskaita (21:30). Įdomu, kaip susirinkime FED nariai vertino didėjančią infliaciją. Centrinio banko susirinkimo ataskaitą šiandien skelbia ir Anglijos bankas (11:30).

Baltijos biržų indeksų vertės sumažėjo antrą dieną iš eilės

Antradienį Baltijos šalių biržos aktyvumu neišsiskyrė, o ypač ramu buvo Taline, kur bendra akcijų apyvarta tesiekė 200 tūkst. eurų. Vilniuje sudarytų sandorių skaičius (524 vnt.) viršijo pastarųjų savaičių vidurkį, tačiau bendra apyvarta tesiekė 300 tūkst. eurų, nes investuojančios institucijos prekiavo gana pasyviai. Daugiausiai investuotojų dėmesio susilaukė TEO LT akcijos, kurių kaina mažėjo jau septintą prekybos sesiją iš paskutinių dešimties, o vakar krito 0,8 proc. ir priartėjo prie psichologiškai svarbaus lygmens – 0,6 euro. Tarp šios bendrovės akcijų pardavėjų netrūko ir vietos, ir užsienio pardavėjų, o pastarųjų savaičių kainos dinamika puikiai atspindi bendras Baltijos rinkų investuotojų nuotaikas. Vis tik nelauktos ir geros bendrovių naujienos tikrai galėtų būti tas variklis, kuris išjudintų rinką bei pakeistų kiek negatyvias tendencijas, o greitai investuotojų sąskaitas pasieksiančios dividendų išmokos įlies į rinką daugiau grynųjų pinigų. Rinkos dalyvių reakcija į paskutines bendrovių naujienas patvirtina šią prielaidą.

„Lietuvos jūrų laivininkystė“ netikėtai pranešė apie pelningą pirmąjį ketvirtį

Valstybės valdoma trampinių laivų bendrovė „Lietuvos jūrų laivininkystei“ antradienį pranešė, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 1,3 mln. ikimokestinio pelno, tuo tarpu pernai tuo pat metu buvo patyrusi 22,3 mln. nuostolių. Bendrovės 3 mėnesių pajamos padidėjo 37 proc. – iki 17,9 mln. litų. Kol kas nėra aišku, ar pelnas buvo uždirbtas iš pagrindinės veiklos, ar tai lėmė kiti faktoriai (turto pardavimai, valiutos kurso pokyčiai ir pan.). Pernai „Lietuvos jūrų laivininkystė“ iš viso patyrė 39 mln. litų ir šiems metams prognozavo 2,1 mln. litų nuostolį. Tuo tarpu investuotojų reakcija į pelningą pirmąjį ketvirtį buvo ypač pozityvi – bendrovės akcijų kaina vakar padidėjo 12,2 procento.

„City Service“ įsigijo 34 proc. UAB „Marijampolės butų ūkis“ akcijų, aptarnaus 3 „Umega“ gamyklas

Nekilnojamojo turto priežiūros bendrovė „City Service“ nemažina plėtros tempų. Vakar vėlai vakare įmonė pranešė, kad grupės bendrovė įsigijo 34 proc. UAB „Marijampolės butų ūkis“ akcijų, už kurias sumokėjo 563 tūkst. litų. Pastaroji bendrovė prižiūri 230 tūkst. kv. metrų daugiabučių namų ploto Marijampolės mieste ir rajone, o likusi jos akcijų dalis priklauso Marijampolės savivaldybei. Šiandien ryte „City Service“ pranešė, kad teiks kompleksines ūkio valdymo paslaugas trims gamykloms, priklausančioms vienai didžiausių Lietuvoje metalo gaminių ir mašinų gamybos įmonių „Umega“. „City Service“ akcijos yra vienos iš nedaugelio Vilniaus biržoje, kurių kaina nepasidavė neigiamoms tendencijoms ir nuo metų yra pakilusi 1,4 procento, nes rinkos dalyviai vertina nuosekliai gerėjančius šios bendrovės veiklos rezultatus, taip pat šias akcijas (dėl bendrovės verslo specifikos) laiko „gynybinėmis“ ir sąlyginai saugesnėmis.