Dėl pabrangusios naftos lėtėja JAV ir Europos ūkio augimas. Vakar paskelbtas ISM paslaugų sektoriaus rodiklis rodo, kad balandį pastebimai pablogėjo iki šiol gana sparčiai gerėjusi JAV paslaugų sektoriaus būklė. Be to, balandį užimtųjų JAV padaugėjo mažiau negu iki šiol, vertinant pagal tyrimų bendrovės „ADP Inc.“ užimtųjų pokyčio prognozę. Tuo tarpu euro zonoje sulėtėjo vartojimo augimas. Kovą mažmeninės prekybos apyvarta netikėtai sumažėjo 1 proc., palyginti su vasariu, nors laukta tik 0,1 proc. smukimo. Investuotojai nuogąstauja, kad jei naftos kainos didės ir toliau, pasaulio ūkio augimas lėtės.

Reitingų agentūra „Fitch Ratings“ pagerino Lietuvos reitingo perspektyva. Ilgalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingo perspektyva pakeista iš neigiamos į teigiamą, pats reitingas ir toliau yra BBB. Perspektyva pagerinta dėl sustiprėjusios šalies viešųjų finansų būklės ir spartėjančio ūkio augimo. Jei šalies ūkio būklė ir toliau gerės, galime tikėtis, kad Lietuvos reitingas bus pagerintas. Taip pat artimiausiu metu perspektyvos pagerinimo galime tikėtis ir iš kitos didelės reitingų agentūros „Standard & Poor’s”.

Šiandien svarbiausia naujiena – Europos centrinio banko (ECB) sprendimas dėl palūkanų (14:45). Palūkanų didinimo nesitikima, tačiau ECB vadovo kalba darys didelę įtaką investuotojų lūkesčiams dėl tolesnio palūkanų augimo. Investuotojams svarbu kada – birželį ar liepą – sulauksime naudo didinimo. Taip pat svarbu, ar palūkanų didinimo ciklas bus ilgalaikis, nes bent jau kol kas ilgalaikės infliacijos grėsmės nėra. Be to, šiandien įdomūs JAV naujų bedarbių paraiškų (15:30) ir Vokietijos gamyklų užsakymų (13:00) duomenys.

„Snoro“ rezultatai nuvylė investuotojus

Trečiadienį Vilniaus vertybinių popierių biržos indeksas krito 0,9 proc., o apyvarta išliko nedidelė. Daugiausiai koregavosi rinkos lūkesčių neatitikusius 1 ketvirčio rezultatus paskelbęs bankas „Snoras“. Paskelbus nekantriai lauktus rezultatus, kad bankas uždirbo 0,5 mln., o įmonių grupė 1,47 mln. litų, akcijų vertė krito 3 proc., tačiau apyvarta išliko maža ir nesiekė 17 tūkst. eurų.

Estijos konkurencijos tarnyba atmetė „Tallinna Vesi“ prašymą dėl tarifų

Talino vertybinių popierių birža atsispyrė negatyvioms Europos nuotaikoms ir indekso vertė praktiškai išliko stabili. Ketvirtadienį ryte buvo pranešta, kad Estijos konkurencijos tarnyba atmetė „Tallinna Vesi“ prašymą pakelti vandens tiekimo tarifą ir paliko galioti 2010. Tokios naujienos be abejonės bent jau prekybos pirmojoj pusėje turės neigiamos įtakos akcijos kainai.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kai „Grigiškių“ akcijos prekiaujami su teise į dividendus, tuo tarpu šiandien įsigiję „Panevėžio statybos tresto“ akcijų, dividendų negaus. Visgi, abi įmonės moka kuklius dividendus, tad didesnių kainos svyravimų išvysti neturėtumėme.