Australijos ir N. Zelandijos finansų bendrovės „ANZ Banking Group Ltd” ketvirčio pelnas buvo, prastesnis, negu laukta. Nuvylė ir Taivanio elektronikos bendrovės „Hon Hai Precision Industry Co” rezultatai. Tuo tarpu visame pasaulyje po bin Ladeno mirties gali padaugėti teroristinių išpuolių. Tarptautinės policijos organizacija Interpolas perspėjo visas savo 188 šalis nares būti pasiruošusioms galimiems išpuoliams.

Naujuoju Vokietijos centrinio banko vadovu tapo Jens Weidmann. Jauniausias Vokietijos istorijoje centrinio banko vadovas, 43-ijų metų J. Weidmannas, taip pat kaip ir jo pirmtakas A. Vėberis, yra itin griežtos pinigų politikos šalininkas. Artimiausiu metu griežtesnė, negu buvo iki šiol, gali tapti viso Europos centrinio banko (ECB) politika. Per artimiausius metus pasikeis 7 iš 23 ECB valdybos narių, o naujieji nariai, panašu, bus nusiteikę griežčiau kovoti su didėjančia infliacija. Ryžtingai nusiteikęs ir Italijos banko vadovas M. Dragai, kuris veikiausiai pakeis J. C. Trišė banko vadovo poste.

Biržų operatorė „Nasdaq OMX“, valdanti ir Baltijos šalių biržas, kartu su Atlantoje, JAV įsikūrusia „IntercontinentalExchange Inc“ vėl pateikė pasiūlymą pirkti „NYSE Euronext“ biržų operatorę. Pasiūlymo vertė 11,3 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, bent jau kol kas „NYSE Euronext“ linkusi bendradarbiauti su Frankfurte įsikūrusia „Deutsche Boerse AG“, su kuria dar vasarį pasirašė preliminaraus pardavimo sandorio dokumentus.

Šiandien lauksime euro zonos gamintojų kainų indekso (12:00). Tai paskutinis svarbus rodiklis, skelbiamas prieš ECB susirinkimą šį ketvirtadienį. Jei gamintojų kainos augtų ir toliau, ECB vadovų tonas gali būti itin griežtas. Palūkanų didinimo nesitikima, tačiau po mėnesio palūkanos veikiausiai didės. JAV skelbs gamyklų užsakymus (17:00).

Baltijos biržose - investuotojų dėmesys dividendams

Baltijos biržose investuotojai kol kas nepasidavė bendroms kilimo nuotaikoms: indeksai OMXV ir OMXT sumažėjo atitinkamai 0,6 proc. ir 0,5 procento. Vilniuje aktyviausiai prekiauta TEO LT (-0,4 proc.), Taline – „Tallinnk Grupp“ (-0,4 proc.) ir „Tallina Vesi“ (+1,0 proc.) akcijomis. Pastaroji bendrovė paskelbė planus išmokėti dividendus – 0,8 euro už akciją. Vilniaus biržoje netikėti bendrovių akcininkų susirinkimų sprendimai išmokėti dividendus buvo įvertinti - „Stumbro“ akcijų kaina pašoko 6,6 proc., „Lietuvos energijos“ – 5,7 procento. Tuo tarpu žinios apie balandžio mėnesį 17 proc. (lyginant su 2010 metų balandžio mėnesiu) padidėjusias „Aprangos“ pajamas bendrovės akcijų kainą padidino tik 0,05 procento.

„Vilniaus baldų“ pajamos šiemet padidėjo 30 proc., grynasis pelnas smuktelėjo 1,5 proc.

Pirmadienį vakare „Vilniaus baldai“ paskelbė, kad pirmojo ketvirčio pajamos, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo 30 proc. – iki 56,6 mln. litų, o grynasis pelnas siekė 6,87 mln. litų, tai yra sumažėjo 1,5 procento.. Tuo tarpu bendrovės pirmojo ketvirčio grynasis pelnas ir pajamos, lyginant su 2010 metų paskutiniu ketvirčiu, padidėjo atitinkamai 1,6 proc. ir 1,8 procento. Įmonės vadovybė dar šių metų pradžioje tikėjosi, kad didėjančias žaliavų kainas ir sąnaudas turėtų kompensuoti pajamų augimas. Pirmojo ketvirčio rezultatai visiškai pateisino šiuos lūkesčius.

„Lietuvos dujų“ akcijos – be teisės į dividendus

Šiandien yra pirma diena, kada investuotojai, Vilniaus biržoje nusipirkę „Lietuvos dujų“ akcijų, nebeįgis teisės į dividendus. Dėl to laukiame bendrovės akcijų kainos korekcijos, kuri daugiausiai gali nukristi iki 0,71 euro. Apskritai šiandien Baltijos regione ypatingų pokyčių nesitikime, tačiau vis stiprėjantys užsienio investuotojų-pirkėjų veiksmai turėtų paskatinti ir vietos investuotojus sugrįžti į rinką. Šiandien daugiau dėmesio gali susilaukti bankų akcijos investuotojams vertinant pelningą pirmąjį šio sektoriaus ketvirtį.