„S&P 500“ indeksas sumažėjo 0,02 procento. Investuotojai baiminasi, kad vyriausybei nuvykdant tolesnio ekonomikos skatinimo, akcijos gali nebeturėti potencialo toliau brangti. Azijos akcijų kursai šįryt aiškios krypties nerodo, Kinijos akcijos brango, o Japonijos NIKKEI indeksas nukritęs 0,32 procento. Rinkos taip pat atsargiai vertino Portugalijos reitingo sumažinimą, rekordiškai sparčiai didėjančią aukso kainą, kylančias naftos kainas ir Kinijos palūkanų padidinimą 0,25 procento.

Vakar FED išleistoje vėliausio susirinkimo ataskaitoje išdėstyta, kad FED nariai nėra vieningos nuomonės dėl ekonomikos skatinimo plano, kurio obligacijų supirkimo mastas siekia 600 mlrd. JAV dolerių, nutraukimo. Labiausiai tikėtina, kad FED, kaip ir planavo, iki birželio užbaigs vykdyti pastarąjį ekonomikos skatinimo planą. Skelbtas kovo mėnesio ISM paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis sumažėjo labiau, negu buvo tikimasi, ir siekė 57,3. Taip pat mažiau, negu prognozuota, didėjo vasario euro zonos mažmeninės prekybos apyvarta, kurios pokytis siekė vos 0,1 proc., palyginti su prieš metus tuo pačiu laikotarpiu buvusiais prekybos duomenimis.

Euras ir toliau brangsta, belaukiant rytojaus ECB susirinkimo dėl palūkanų, kuriame, manoma, palūkanos bus padidintos iki 1,25 procento. Tuo tarpu Japonijos jena pinga, žinant, kad palūkanos didinamos nebus. Japonijos centrinis bankas palūkanas taip pat svarstys rytojaus susirinkime.

Korekcinės nuotaikos neapleidžia Baltijos biržų

Antradienį Vilniaus biržoje akcijų apyvarta išaugo beveik pusantro karto, tačiau vertine išraiška vis dar buvo sąlyginai maža – tik 0,35 mln. eurų. Taline ir Rygoje investuotojų aktyvumas buvo dar menkesnis. Tuo tarpu akcijų kainos ir toliau leidosi žemyn – jau ketvirtą prekybos sesiją iš eilės. Stambieji užsienio investuotojai arba vis dar susilaiko nuo aktyvesnių veiksmų, arba nedideliais kiekiais parduoda kai kurias akcijas, o smulkieji rinkos dalyviai gana vangiai reaguoja į bendrovių naujienas. Vis tik, reakcija dažniausiai būna adekvati. Pavyzdžiui, informacija apie „Pieno žvaigždžių“ dividendus kilstelėjo ir pastarosios bendrovės, ir kitų pieno perdirbimo bendrovių akcijų kainas, tačiau naujienos kol kas nedaug prisideda prie didesnio likvidumo. Apskritai šiandien tolimesnis kainų nuosmukis yra labiau tikėtinas, negu kilimas, nes rinkos dalyviai bus linkę neprisiimti papildomos rizikos, laukdami ketvirtadieninio ECB sprendimo dėl palūkanų normų. Šiandien investuotojai, pirkę biržoje Ūkio banko akcijų, nebeįgis pirmumo teisių į planuojamą naują 50 mln. vnt. akcijų emisiją.

„Rokiškio sūrio“ pajamos išaugo 49,5 procento

Pieno perdirbimo bendrovė „Rokiškio sūris“ nemažina augimo tempų – vien per kovo mėnesį grupės pajamos, palyginus su 2010 metų kovo mėnesiu, padidėjo 42,8 proc. – iki 51,7 mln. litų. Tuo tarpu viso pirmojo šių metų ketvirčio pajamos pasiekė 150,4 mln. litų ir buvo 49,5 proc. didesnės negu pirmąjį praėjusių metų ketvirtį. Bendrovės vadovybė, komentuodama rezultatus pažymėjo, kad tokie pardavimo rodikliai buvo pasiekti daugiausiai užsienio rinkų sąskaita, kuriose padidėjo ir paklausa, ir parduodamos produkcijos kaina, tačiau kovo mėnesį produkcijos kainos jau pradėjo smukti.

„Klaipėdos nafta“ žada mokėti dividendus - po 3 centus akcijai

Antradienio vakare „Klaipėdos nafta“ informavo apie bendrovės valdybos sprendimą balandžio 28 dieną sušaukti eilinį visuotinį akcininkų susirinkimą. Pelno paskirstymo projekte dividendams numatoma skirti 10,797 mln. litų, investicijoms – 14,896 mln. litų. Mūsų skaičiavimu, vienai akcijai tektų 0,0316 lito (0,0091 euro) dividendų.