Infliacija Europoje auga net sparčiau, negu tikėtasi. Kovą Eurostato prognozėmis euro zonos metinė infliacija buvo 2,6 proc. (laukta 2,4 procento). Tai didžiausia infliacija nuo 2008 spalio. Infliacija jau ketvirtą mėnesį iš eilės viršija Europos centrinio banko (ECB) siektiną 2 proc. infliaciją, todėl abejojančių, kad ECB didins palūkanas jau ateinantį ketvirtadienį, veikiausiai nebeliko. Be to, dėl spartėjančios infliacijos tolesnių palūkanų didinimų veikiausiai taip pat laukti nereikės ilgai.

Infliacija labiausiai didėja dėl brangstančių energetinių išteklių. Vakar nafta buvo brangiausia per pastaruosius 2,5 metų, „Brent“ rūšies nafta Londono biržoje kainavo 117,36 JAV dolerius. Nafta brangsta, nes net ir įsikišus tarptautinėms karinėms pajėgoms, konfliktas Libijoje neslopsta. Be to, gerokai užsitęsė politiniai neramumai visame Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų regione.

Nerimą dėl infliacijos šiek tiek prasklaido geros žinios iš darbo rinkos. Kovą Vokietijoje nedarbas sumažėjo iki 7,1 proc. (laukta 7,2 proc.) ir buvo mažiausias nuo 1991 metų. Per praėjusią savaitę naujų bedarbių JAV registruota iš esmės tiek, kiek ir laukta.

Šiandien skelbiamas svarbiausia mėnesio ekonominis rodiklis – JAV užimtųjų pokytis (15:30). Tikimasi, kad užimtųjų JAV daugėjo jau šeštą mėnesį iš eilės, o nedarbas išliko 8,9 procento. Taip pat įdomus JAV gamybos rodiklis (17:00), tikimasi šalies gamybos sektoriaus būklė ir toliau yra gana gera.

Naujienos išjudino prekybą akcijomis Vilniaus biržoje

Ketvirtadienį akcijų kainos Baltijos šalių biržose judėjo priešingomis kryptimis – Vilniaus indeksas OMXV smuktelėjo 0,2 proc., o Talino ir Rygos indeksai kilo atitinkamai 0,5 proc. ir 2,0 procento. Aktyvumu išsiskyrė Vilniaus birža, kurioje apyvarta, palyginus su trečiadieniu, išaugo 40 proc. iki 0,5 mln. eurų. Šiandien rinkos dalyviai turėtų išlikti aktyvūs taip pat, nes įvairių naujienų, susijusių su biržos sąrašuose esančiomis bendrovėmis, nesenka, tačiau akcijų kainos bendros krypties neįgaus.

Panevėžio statybos trestas pasirašė 150 mln. litų vertės sutartį su „Akmenės cementu“

Likus nepilnam pusvalandžiui iki vakarykštės prekybos sesijos pabaigos „Panevėžio statybos trestas“ pranešė, kad pasirašė sutartį su cemento gamybos bendrove „Akmenės cementas“ dėl naujos technologinės linijos statybos. Numatoma orientacinė statybos kaina yra 150 mln. litų, o trukmė – 22 mėnesiai. Palyginimui – „Panevėžio statybos tresto“ pajamos per visus praeitus metus – 168,5 mln. litų. Investuotojai į šią naujieną sureagavo žaibiškai – bendrovės akcijų kaina biržoje pašoko 4,2 proc., o šiandien lauktume tolimesnio kainos kilimo.

Nustojo galioti sutartis dėl „Trakcja Polska“ ir „Tiltra Group“ veiklos sujungimo

Šįryt „Invalda“ per Vilniaus biržos informacinę sistemą pranešė, kad 2010 metų lapkričio 18 dieną bendrovių „Tiltra Group“ ir „Kauno tiltai“ akcininkų pasirašyta sutartis su Lenkijos „Trakcja Polska“ ir Ispanijos „Comsa Emte“ grupe dėl „Trakcja Polska“ ir „Tiltra Group“ veiklos sujungimo nustojo galioti, kadangi, kaip buvo numatyta šioje sutartyje, sandoris nebuvo užbaigtas iki šių metų kovo 31 dienos. Jau anksčiau buvo pranešta, kad Lenkijos „Trakcja Polska“ yra įsivėlusi į teisminius ginčus su smulkiuoju akcininku ir tai gali sutrukdyti sėkmingam sandorio užbaigimui. „Invaldos“ ir „Kauno tiltų“ atstovai tokios sutarties baigtis kol kas plačiau nekomentuoja. Per šiandien dieną tikimės sulaukti daugiau informacijos ir galbūt komentarų dėl ateities planų. Tuo tarpu Vilniaus biržoje prekybos sesijos pradžioje pardavimo srautas turėtų išaugti ir sudaryti neigiamą spaudimą akcijos kainai.