Geresnis, negu tikėtasi, JAV vartotojų pasitikėjimas lėmė šį akcijų kilimą. Boeing akcijos kilo sparčiausiai per 2 mėnesius, bendrovei gavus 35 mlrd. dolerių vertės programos užsakymų. Intel akcijos brango 2,7 proc. – daugiausiai iš Dow Jones indekse esančių bendrovių po to, kai Longbow Research patarė pirkti pastarosios akcijas. Europos akcijos taip pat brango rinkoms nurimus dėl situacijos Libijoje. Rinkų dalyviai mano, kad Libijos diktatoriaus dienos yra suskaičiuotos ir labiau dėmesį kreipia į galimus tolesnius protestus kitose regiono šalyse. Omanas įvardintas, kaip potenciali tolesnių neramumų vieta. Rinkoms svarbiausia yra tai, kiek naftos šalis eksportuoja ir kaip šį eksportą paveiks galimi sukilimai. Azijos akcijos šįryt taip pat kilo, nepaisant to, kad Kinija sumažino savo BVP siekiamą metinį augimo tempą nuo 7,5 iki 7,0 proc. ateinantiems 5 metams taip siekdama labiau subalansuotos ekonomikos ir mažesnės infliacijos.

Ne visi makroekonominiai rodikliai gerėja

Praėjusios savaitės penktadienį skelbtas JAV BVP, patikslintais duomenimis ketvirtąjį ketvirtį didėjo 2,8 proc., t. .y. mažiau, negu manyta anksčiau, kai buvo apskaičiuotas 3,2 proc. augimas. Tuo tarpu Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas vasarį didėjo labiau, negu prognozuota, ir patikslintais skaičiavimais siekė 77,5.

Šiandien Lietuva skelbs (11:00) ketvirto ketvirčio patikslintus BVP duomenis. Tuo pačiu laiku bus paskelbti ir sausio mėnesio mažmeninės prekybos apyvartos duomenys. Popiet (15:30) JAV praneš sausio mėnesio asmeninių vartotojų pajamų ir išlaidų pokytį. Prognozuojama, kad tiek pajamos, tiek išlaidos per mėnesį didėjo 0,4 procento. Čikagos pramonės užsakymų rodiklis (16:45), manoma, vasarį sumažėjo iki 67,5 nuo sausį buvusio 68,8, o nenaujų ir dar neregistruotų būstų pardavimas (17:00), tikėtina, per sausį nukrito 2,3 procento.

Vilniaus biržoje – investuotojų reakcija į bendrovių rezultatus

Penktadienis Baltijos šalių akcijų biržose investuotojų aktyvumu nepasižymėjo – apyvartos buvo žemesnės už vidutines. Lietuvos bendrovės pagaliau suskubo skelbti 2010 metų finansines ataskaitas, o investuotojai reagavo į jų duomenis. „Aprangos“ paskelbtas pelnas viršijo analitikų lūkesčius, tačiau bendrovės akcijų kaina, iš didžiąją dienos dalį demonstravusi teigiamą pokytį, prekybos sesiją užbaigė tame pačiame lygmenyje. Investuotojus maloniai nustebino „Lino“ pelningumas, todėl bendrovės akcijų kursas pašoko net 7,4 proc., o prekybos sesijos viduryje teigiamas pokytis buvo dar didesnis. Dvigubai smukęs 2010/2011 finansinių metų pirmo pusmečio „Linas Agro Group“ grynais pelnas investuotojų buvo sutiktas nepalankiai, o akcijos kaina sumažėjo 3,6 procento.

Šiandien yra paskutinė metinių rezultatų skelbimo diena

Šiandien yra paskutinė diena, kada bendrovės, kurių akcijomis yra prekiaujama Vilniaus biržoje, turi paskelbti savo 2010 metų finansines ataskaitas. Investuotojai labiausiai laukia Ūkio banko bei Šiaulių banko rezultatų, be dėmesio neturėtų likti pieno perdirbimo bendrovių akcijos, taip pat „Invaldos“, Panevėžio statybos tresto“ bei kitų rezultatus turinčių paskelbti bendrovių akcijos. Bendras rinkos likvidumas turėtų išaugti, o akcijų kainos, labiau bus linkusios kilti.