Kinijos centrinis bankas vakar netikėtai padidino bazines juanio palūkanas nuo 5,81 proc. iki 6,06 procento. Didesnės palūkanos turėtų padėti sumažinti infliaciją, kuri pastaruoju metu auga itin sparčiai (gruodį metinė infliacija buvo 4,6 procento). Dėl spartaus kainų kilimo nemažėja gyventojų noras skolintis, todėl didėja ūkio perkaitimo rizika.

Nuogąstaujant, kad Kinijai padidinus palūkanas pasaulio ūkio augimas lėtės. Šįryt Azijos akcijų indeksai smuko 0,5–1,0 procento. Toyota Motor akcijos brango, bendrovei padidinus šių metų pelno prognozę ir JAV pareigūnams paskelbus tyrimo išvadas, išsklaidžiusias įtarimus dėl bendrovės automobilių saugumo. Akcijų indeksai JAV vakar padidėjo 0,4–0,6 proc., bendrovėms McDonald‘s Corp. Ir Walt Disney Co. paskelbus apie geresnius, negu laukta, rezultatus.

Europos akcijų rinkose šiandien laukiamas nedidelis akcijų indeksų verčių augimas. Ateities sandoriai prognozuoja, jog vidutiniškai vertės didės 0,1-0,3 proc. Pavakary daug dėmesio susilauks JAV federalinių rezervų banko vadovo B.Bernankės kalba, apie esamą ekonomikos padėtį šalyje. Investuotojai bus linkę reaguoti į pranešėjo nuomonę.

Valiutų rinkoje euras toliau brangsta dolerio atžvilgiu, slopstant nuogąstavimams dėl Europos skolų ir didėjant investuotojų pasitikėjimui pasaulio ūkio augimu.

Didėja infliacija ir Latvijoje. Kainų augimas Latvijoje tampa nelėtesnis negu kitose Baltijos šalyse. Sausį metinė infliacija Latvijoje buvo 3,7 proc. (tikėtasi 3,1 proc.), nors dar pernai gruodį kainos didėjo tik 2,5 procento. Priminsime, sausį Estijoje metinė infliacija buvo 5,3 proc., Lietuvoje –3,1 proc. (prognozuojama).

Baltijos biržose bendrovių naujienų srautas kelia akcijų kainas ir didina investuotojų aktyvumą

Nepaisant prieštaringos prekybos pagrindinėse pasaulio rinkose, Baltijos regiono biržose didžioji dalis akcijų ir toliau kilo. „OMX Baltic Benchmark“ indeksas padidėjo 0,4 proc., Talino OMXT ūgtelėjo 0,2 proc., o Vilniaus biržoje, kaip ir tikėjomės, akcijų kainos kilo sparčiausiai – OMXV vertė pašoko 0,6 procento. Žiniasklaidoje pasirodžiusios naujienos apie „Panevėžio kelių“ ir „Panevėžio statybos tresto“ 100 mln. eurų vertės investicijas į projektą Kaliningrado srityje užgožė neigiamas investuotojų nuotaikas, sukeltas Valdovų rūmų projekto eigos, todėl vakar „Panevėžio statybos tresto“ akcijų kaina pašoko net 4,4 proc., o jų apyvarta Vilniaus biržoje buvo pati didžiausia. Rinkoje dominuojantis stambus pardavėjas kol kas neleidžia kainai kilti dar sparčiau, tačiau ši pasiūla gali bet kuriuo momentu išsekti. Bankų akcijos, vedamos „Snoro“ banko, kyla toliau ir privilioja vis daugiau pirkėjų, rinkos dalyviams įvertinant sektoriaus perspektyvas bei gerėjančius finansinius rodiklius, bei belaukiant naujos „Snoro“ akcijų emisijos platinimo pradžios.

Užsienio fondai skelbs privalomą akcijų supirkimą „Snaigės“ akcijoms

Vakar vakare buvo paskelbta, kad Liuksemburge įregistruoti fondai „Amber Trust“ ir KJK Fund SICAV-SIF“, taip pat „Firebird Republics Fund“ ir „Firebird Avrora Fund“ pasirašė akcininkų sutartį ir kartu valdo 37,5 proc. „Snaigės“ akcijų. Kadangi buvo peržengta 1/3 balsų riba, šie akcininkai pagal įstatymą privalo skelbti privalomą nekonkurencinį oficialų siūlymą. Siūlymo įgyvendinimo pradžios galime sulaukti jau vasario antroje pusėje, o ši naujiena neabejotinai turės teigiamos įtakos bendrovės akcijų kainai biržoje šiandien. Tačiau, nereikia pamiršti, kad minimali supirkimo kaina gali siekti apie 0,275 euro už akciją, tai yra 6 mėnesių vidutinė svertinė „Snaigės“ akcijų kainą Vilniaus biržoje. Jeigu fondai pageidaus tik įgyvendinti įstatyme numatytą prievolę, o ne padidinti turimą akcijų paketą, aukštesnės supirkimo kainos sunku tikėtis.

„Stumbras“ ketina trauktis iš biržos

Šiandien ryte alkoholinių gėrimų gamintojas „Stumbras“ pranešė, kad bendrovė kovo 14 d. šaukia neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame bus pasiūlyta pritarti bendrovės akcijų išbraukimui iš Vilniaus biržos Papildomojo prekybos sąrašo. UAB „Mineraliniai vandenys“ (valdantys 94,9 proc. akcijų) ketina skelbti privalomą akcijų supirkimą, preliminari 1 akcijos kaina yra 1,38 euro, kuri buvo nustatyta pagal vidutinę įmonės akcijų kainą Vilniaus biržoje. Kaip skelbiama „Stumbro“ pranešime biržai, akcijos norima išbraukti iš biržos dėl mažo jų skaičiaus apyvartoje ir žemo likvidumo.