Akcijų rinkose nuotaikos taip pat ne kokios. Penktadienį tiek Europoje, tiek už Atlanto akcijų indeksų vertės smuko daugiau nei 1 proc. Manoma, jog kylančios naftos kainos gali atsiliepti kompanijų pajamoms. Taipogi neigiamą įtaką indeksų vertėms turėjo JAV kompanijų Ford Motor ir Amazon.com ketvirto ketvirčio rezultatų paskelbimas. Abiejų kompanijų pardavimų duomenys stipriai nuvylė investuotojus, o tai atsispindėjo akcijų kainose. Ford Motor smuko 13,4 proc., Amazon.com – 7,22 proc.

Vilčių nepateisino ir JAV BVP duomenys. Ketvirtą metų ketvirtį, palyginti trečiuoju, perskaičiavus į metų bazę, šalies ūkis padidėjo 3,2 proc. (laukta 3,5 procento). Tiesa, paskutinį ketvirtį vidaus vartojimas buvo šiek tiek didesnis, negu laukta. Šiek tiek optimizmo suteikė Mičigano vartotojų pasitikėjimo rodiklis, kuris buvo didesnis, negu laukta, o tai teikia vilčių, jog JAV gyventojai vis mažiau bus linkę taupyti ir tai teigiamai atsilieps didžiausios pasaulyje ekonomikos augimui.

Panašu, jog savaitė akcijų rinkose prasidės niūriai. Azijoje akcijų indeksai smuko 1-1,2proc., o Europos akcijų indeksų ateities sandoriai prognozuoja, jog atidarymo metu Senojo Žemyno akcijų vertės smuks vidutiniškai 0,5 proc.

Šiandien svarbiausias bus Europos infliacijos duomenys. Eurostatas skelbs sausio mėnesio infliacijos prognozę (12:00). Investuotojai nuogąstauja, kad infliacija gali padidėti iki 2,4 proc. vėl viršydama ECB infliacijos tikslą, todėl lūkesčiai dėl euro bazinių palūkanų didinimo dar šiemet gali sustiprėti. Taip pat JAV skelbs Čikagos pramonės pasitikėjimo rodiklį (16:45).

Baltijos biržose tvyranti olimpinė ramybė greitai pasibaigs

Paskutinę praeitos savaitės dieną Baltijos šalių akcijų rinkose prekyba buvo pakankamai nuobodi. Apyvarta per visas 3 rinkas nepasiekė net 1 mln. eurų, o akcijų kainų pokyčiai buvo nežymūs ir be aiškios krypties. Tiesa, indeksai šiek tiek ūgtelėjo, tačiau to neužteko, kad Vilniaus biržos OMXV persiristų į teigiamą teritoriją – skaičiuojant nuo metų pradžios jis yra netekęs 0,4 proc. vertės. Tuo tarpu Talino OMXT ir Rygos OMXV šiemet jau yra pabrangę atitinkamai 7,7 proc. ir 8,3 proc. Tačiau ramybė regiono biržose turėtų trukti nebeilgai. Jau nuo vasario pradžios bendrovės pradės skelbti metinius rezultatus bei sausio mėnesio apyvartas.

Antradienį lauksime vietos trumpalaikių investuotojų pamėgtos „Aprangos“ pardavimų paskelbimo, o trečiadienį savo 2010 metų rezultatus praneš likvidžiausia Vilniaus biržos bendrovė „TEO LT“. Tuo tarpu „Tallinna Vesi“ penktadienį pranešus apie nežymų pajamų augimą ir sumažėjusį grynąjį pelną 2010 metais, jos akcijos sustiprėjo 1,7 proc., investuotojams įvertinus stabilumą bei sustiprinus aukšto dividendiniu pajamingumo lūkesčius. Investuotojai kol kas nesureagavo į penktadienį paskelbtą Lietuvos ketvirtojo ketvirčio BVP rodiklį. Statistikos departamentas pranešė, kad pernai, palyginus su 2009 metais, BVP paaugo 1,3 proc., tuo tarpu ypač nustebino net 4,6 proc. išaugęs ketvirtojo ketvirčio BVP (palyginus su 2009 metų ketvirtu ketvirčiu). Makroekonominės naujienos kol kas neturi tokios staigaus poveikio mūsų akcijų rinkai, kaip esminiai atskirų bendrovių pranešimai, tačiau ilgu laikotarpiu turėtų sustiprinti pasitikėjimą. O pasitikėjimo tikrai prireiks, nes didžiausi per pastaruosius 2 mėnesius pagrindinių pasaulio rinkų nuosmukiai, sąlygoti masinių išpardavimų, neabejotinai šiandien turės atspindį ir Baltijos biržose.

Bankų sektorius antrąjį 2010 metų pusmetį dirbo pelningai, „Snoro“ akcijos – Frankfurto biržoje

Kaip skelbiama penktadieniniame Lietuvos Banko pranešime, bendras Lietuvoje veikiančių bankų pelnas ketvirtąjį 2010 metų ketvirtį išaugo dvigubai, palyginus su trečiuoju ketvirčiu, ir siekė 92 mln. litų, tačiau bendrai per 2010 metus bankai patyrė 272 mln. litų nuostolių. Verta pažymėti, kad vien per ketvirtąjį ketvirtį indėlių bankuose padidėjo 2,4 mlrd. litų (5,7 proc.) – tai didžiausias ketvirtinis augimas per 3 metus. Šįryt bankas „Snoras“ netikėtai paskelbė, kad jo akcijomis pradedama prekyba Frankfurto ir Berlyno vertybinių popierių biržose. Kol kas banko atstovai nekomentavo šio žingsnio.