JAV įmonės ir toliau skelbia ketvirčio rezultatus. Nenudžiugino „Goldman Sachs“ rezultatai – bendrovės pelnas sumažėjo 52 procentais. Blogesni, negu laukta buvo „American Express Co“ rezultatai.

Kinijos ekonomika toliau auga, tuo tarpu neaiškumų dėl JAV ūkio daugiau

Kinijos ūkis ir toliau sparčiai auga. Paskutinį pernai metų ketvirtį šalies ūkis išaugo 9,8 proc. (investuotojai laukė 9,4 proc. augimo). Per visus 2010 metus Kinijos ekonomika išaugo 10,3 proc., sparčiausiai per pastaruosius trejus metus. Taip pat paskelbta, kad Kinijos metinė infliacija atitiko lūkesčius ir gruodį buvo 4,6 procento.

Tuo tarpu JAV nekilnojamojo turto rinkos duomenys aiškumo apie rinkos būklę nesuteikė. Pradėtų statyti būstų gruodį netikėtai sumažėjo iki 529 tūkst. (laukta 550 tūkstančių). Kita vertus, leidimų statyti būstus išduota gerokai daugiau, negu lauka – 635 tūkst. (laukta 554 tūkstančių). Galbūt daugiau aiškumo apie tendenciją nekilnojamojo turto rinkoje suteiks ketvirtadienį skelbiami nenaujų būstų pardavimo duomenys (17 val.).

Ketvirtadienį skelbiama nemažai svarbių duomenų apie JAV ūkį. Tikimasi per savaitę registruotų bedarbių skaičius sumažėjo ir tai turėtų patvirtinti, kad prasti pirmos metų savaitės duomenys tebuvo išimtis (15.30 val.). Taip pat laukiama neblogų sudėtinio ateities tendencijos ir Filadelfijos FED gamybos pasitikėjimo rodiklių (abu 17 val.).

Trečiadienį „LESTO“ akcijų kaina šovė aukštyn, investuotojai pradeda fiksuoti pelnus

Kaip ir tikėjomės savaitės pradžioje, „LESTO“ akcijos įpūtė gyvybės apsnūdusiai Vilniaus biržai. Trečiadienį elektros skirstomųjų tinklų bendrovės akcijų kaina pašoko net 10,3 proc. iki 1,100 euro, o sudarytų sandorių skaičius bei apyvarta sudarė daugiau negu trečdalį visų biržos sandorių bei apyvartos.

Reikia pripažinti, kad prieš pat bendrovių „Rytų skirstomieji tinklai“ ir „VST“ akcijų išbraukimą iš prekybos sąrašų, jų akcijų kainos buvo nusmukusios dėl trumpalaikių investuotojų, siekiančių išvengti lėšų įšaldymo, išsipardavimų ir tai iš dalies pateisina dabartinį „LESTO“ akcijų kainos augimą.

Pirkėjų optimizmą taip pat skatino lūkesčiai dėl galimos dalinės privatizacijos ar viešo akcijų siūlymo, dividendų, sinergijos efekto. Taip pat galima buvo įžvelgti ir euforinio pirkimo požymių, kai kaina buvo šoktelėjusi net iki 1,145 euro už akciją. Natūralu, kad toks staigus augimas iššaukė pelnų fiksavimo veiksmus ir tai sąlygojo kainos korekciją.

Pakankamai aktyvaus pelnų fiksavimo lauktume ir ketvirtadienį, o į pardavėjų gretas gali greitai stoti stambieji investuotojai, kurie bus priversti pardavinėti „LESTO“ akcijas dėl techninių priežasčių, pastarosioms viršijus investiciniuose portfeliuose nustatytus limitus.

Apskritai trečiadienį„LESTO“ akcijų brangimo dėka Vilniaus biržos indeksas OMXV savo 1,7 proc. prieaugiu gerokai išsiskyrė iš viso pasaulio ir aplinkinių rinkų konteksto. „LESTO“ akcijų svoris sudaro virš 20 proc. visame OMXV indekse ir vakar sudarė 8,01 punkto teigiamą įtaką jo pokyčiui. Kitos aktyviau prekiautos akcijos daugiausiai smuko, nes trumpalaikiai investuotojai skubėjo atpalaiduoti savo lėšas „LESTO“ prekybai.

Ketvirtadienį prasideda „Pieno žvaigždių“ savų akcijų supirkimo procedūra. Vienos akcijos supirkimo kaina – 1,506 euro, iš viso bus siekiama supirkti iki 1,5 mln. akcijų.

Ketvirtadienio rytą „Šiaulių bankas“ per Vilniaus biržos informacinę sistemą pranešė, kad nuo vasario 1 d. banko administracijos vadovu buvo paskirtas Audrius Žiugžda.