Vis dėlto UAB „Finasta Asset Management“ fondų valdytojas Vaidotas Rūkas teigia, kad klaidinga manyti, jog lenkai problemų neturi. Pasak eksperto, ši valstybė susiduria su esminiais valstybės finansų sunkumais – Lenkijos valstybės skolos netrukus gali peržengti 50 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Pasak jo, siekiant sumažinti biudžeto deficitą, į privačius pensijų fondus pervedama pinigų suma Lenkijoje sumažinta tris kartus, ketinama įvesti mokestį bankams, numatoma kelti ir palūkanų normas.

Jis gera naujiena Lietuvai vadina Lenkijos valiutos zloto stiprėjimą – Lenkijos parduotuvės mums nebūsiančios tokios patrauklios.

„Dėl palūkanų normos kėlimo Lenkijos valiuta turėtų stiprėti, taip apsunkindama vietos eksportuotojų padėtį, tačiau Lenkijos kaimynei Lietuvai tai yra privalumas. Pirmiausia, Lenkijos parduotuvės nebebus tokios patrauklios dėl išaugusių kainų, o antra, Lietuvos eksportuotojams stipresnis zlotas yra labai palankus. Kad lietuvių eksportuotojai jau kuris laikas naudojasi zloto stiprėjimu, galime stebėti iš užsienio prekybos duomenų, kurie rodo, kad eksportas į Lenkiją 2010 m. augo net 40 proc., kai importas tik 17 proc.”, - Žinių radijo laidoje „Pasaulio finansų rinkos“ sakė V. Rūkas.