Vakar Euro zonoje nepasitikėjimą didino reitingų agentūros Moody‘s pranešimas, kad ji gali sumažinti Ispanijos bankų reitingus. Kaip žinome, praėjusią savaitę Moody‘s sumažino Airijos reitingą. Taip pat būta spekuliacijų, kad Belgijai ir Prancūzijai gali grėsti panašus reitingų mažinimas. Ilgalaikėje perspektyvoje Euras greičiausiai ir toliau kęs nepasitikėjimą, iki kol nebus detalizuotas planas euro zonos šalių finansavimo ir likvidumo problemoms spręsti.

Azijos biržose šįryt akcijų indeksai kilo dėl sumažėjusios įtampos tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų. Taip pat Kinijos vice premjeras, pareiškė, jog remia Europos Sąjungos bei Tarptautinio valiutos fondo pastangas pažaboti kredito krizę Euro zonos šalyse, tačiau ragina nuo kalbų pereiti prie veiksmų. Po vakarykščio kritimo, šiandien Japonijos akcijų indeksas Nikkei 225 šoktelėjo 1,5 proc., Europos akcijų indeksų ateities sandoriai žada, jog atidarymo metu senojo žemyno akcijų vertės vidutiniškai augs 0,4-0,6proc.

Neblogi lūkesčiai dėl pasaulio ekonomikos vakar kėlė žaliavų kainas. Nafta pabrango 0,9 proc., auksas – 0,71 proc., o sidabras – 0,68 procento. Kita vertus, euro zonos duomenys nebuvo labai džiuginantys – gruodžio mėnesio vartotojų pasitikėjimo indeksas sumažėjo iki -11 nuo buvusio -9. Vokietijos gamintojų kainų indeksas rodė didelę gamintojų kainų infliaciją, kuri lapkritį siekė 4,4 procento. Visos euro zonos einamoji sąskaita per spalį išliko panaši, kaip ir ankstesnį mėnesį – jos deficitas siekė beveik 10 mlrd. eurų. Šiandien Lietuva skelbs (11:00) lapkričio mėnesio pramonės produkcijos metinį pokytį. Vidurdienį Italija paskelbs trečiojo ketvirčio nedarbo lygį. Manoma, kad nedarbas Italijoje nežymiai sumažėjo – iki 8,3 procento.

Baltijos šalių akcijų rinkose nuotaikos išsiskyrė

Kaip ir buvo tikėtasi, apyvartos Baltijos šalių biržose išlieka žemesnės už vidutines, nes didžioji dalis investuotojų yra užėmę laukimo pozicijas bei dėl smukusio likvidumo vengia aktyvesnių veiksmų. Vilniaus biržos indekso OMXV pokytis buvo -0,01 proc., tiesa, kilusių pozicijų skaičius viršijo kritusių skaičių beveik dvigubai, o daugiausiai neigiamos įtakos indeksui turėjo daugiau kaip 4 proc. smukusios „Sanito“ akcijos. Tuo tarpu Talino biržos indeksas OMXT šią savaitė pradėjo kilimu ir pademonstravo 0,9 proc. prieaugį.

Seklioje rinkoje nuotaikas lemia stambieji investuotojai

Taline pusę visos apyvartos sugeneravo ir naują aukščiausią 52 savaičių kainą pasiekė „Tallink Grupp“ akcijos, kurias aktyviai supirkinėjo užsienio investuotojai. Ne per seniausiai didžiausi Estijos bankai paskelbė šios bendrovės akcijų tyrimus su pirkimo rekomendacijomis. Vilniuje didžiausio dėmesio susilaukė „Linas Agro Group“ akcijos, kurias taip pat daugiausiai pirko užsienio tarpininko atstovaujami investuotojai. Gali būti, kad pastarosios bendrovės pirkimai gali būti iššaukti OMXB10 indekso pokyčių, apie kuriuos buvo rašyta vakar. Šį teiginį iš dalies patvirtina smuktelėjusios banko „Snoras“ akcijos, kur didžiausią pasiūlą taip pat generavo pardavėjai iš užsienio. Galima teigti, kad ir visą likusią šią savaitę išliks panašios tendencijos, t.y. esant žemam likvidumui rinkoje, aktyvesni pavienio stambesnio pirkėjo ar pardavėjo veiksmai turės esminės įtakos vienos ar keleto akcijų kainų pokyčiams.

Pardavė „Rokiškio sūrio akcijų“

Vakar jau po prekybos buvo pranešta, kad susijęs asmuo už 70 tūkst. eurų gruodžio 16-20 dienomis biržoje pardavė apie 0,1 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų, kurių pardavimo kaina svyravo tarp 1,80 ir 1,82 euro už vieną akciją. Ši informacija gali suneraminti smulkiuosius investuotojus, bei sukurti papildomos pasiūlos rinkoje. Nereikia pamiršti, kad jau poryt neeilinis bendrovės akcininkų susirinkimas planuoja svarstyti savų akcijų supirkimo klausimą. Tuo tarpu banko „Snoras“ akcininkų susirinkimas įvyks jau šiandien. Atitinkamai nuo 14 val. bus stabdoma prekyba banko akcijomis Vilniaus biržoje, kuri bus atnaujinta tik bankui pranešus apie susirinkimo metu priimtus sprendimus.