Rinkos priekyje atsidūrė “Lietuvos telekomo” (LTEL) akcijos pabrangusios 1,13 proc. iki 1,79 lito, tuo tarpu apyvarta siekė 277 tūkst. litų. Rinkos kaina į uždarymo lygį buvo pakelta tik paskutiniais sandoriais, nors didžioji dalis prekybos vyko 1,78 lito taške.

Artimiausiomis dienomis prekyba telekomo akcijomis gali kiek aprimti, o suaktyvėti turėtų savaitę prieš rezultatų skelbimą. Tam telekomas yra nurodęs vasario 6 dienos datą. Tada bus paskelbti neaudituoti preliminarūs veiklos rezultatai, nuo kurių gali priklausyti ar ši pozicija sulauks naujų investuotojų.

Vakarų skirstomųjų tinklų” (VST) akcijos pabrango 0,6 proc. iki 1,68 litų. Akcijų apyvarta siekė 238 tūkst. litų. Šioje pozicijoje tvyro oficialaus pasiūlymo laukimo nuotaikos. Dar akcijų pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo dieną vienas iš "Vakarų skirstomųjų tinklų" savininkų Žilvinas Marcinkevičius teigė, kad privalomasis pasiūlymas smulkiesiems akcininkams supirkti jų akcijas bus pateiktas įstatymo nustatyta tvarka ir terminais. Tai turi būti padaryta per vieną mėnesį po to, kai įsigytą įmonę perėmė naujieji savininkai t.y. iki sausio 23 dienos.

Klaipėdos naftos” (KNAF) akcijų apyvarta siekė 234 tūkst. litų, o šie vertybiniai popieriai brango 2,65 proc. iki 1,16 lito. Jau dabar aišku, kad planuotą pelno rezultatą bendrovė įvykdė su kaupu, o įmonės akcininkai galės tikėtis dividendų, nes jie yra privalo pelningai veikiančiom valstybinėm bendrovėm.

Artėjant penktadieniui, kuomet gali būti pasirašytos sutartys su Rusijos dujų koncernu “Gazprom” dėl 34 proc. “Lietuvos dujų” (LDUJ) akcijų paketo pardavimo, rinkoje akcijos brango 1,44 proc. iki 3,53 lito. Į akcijas buvo investuota 193 tūkst. litų.

Spaudoje jau pasirodė naujienos, kad “Dujotekana” kvota importuoti dujas į Lietuvą turėtų mažėti iki 30 proc., o tai susiję su ilgalaikiu dujų tiekimo susitarimu, pagal kurį “Lietuvos dujos” iki 2014 metų gaus apie 70 proc. visų Lietuvai reikalingų dujų kiekio. Tai smarkiai išaugins bendrovės rinkas ir leis pradėti konkuruoti dėl laisvųjų vartotojų. “Dujotekana” kaip kompensaciją už tai turėtų gauti dujų tiekimo į Bosniją ir Hercegoviną galimybę ir tapti „Gazprom“ produktų platintoja.

Išaugusios rinkos turėtų padidinti ir bendrovės pelną, tuo tarpu ilgalaikė dujų tiekimo sutartis užtikrins stabilią bendrovės veiklą dar bent dešimčiai metų. Dėl pelningos bendrovės veiklos bus suinteresuota ir pati Rusijos bendrovė - žaliavos tiekėja, nes trečdalis pelno priklausys ir jai. Už 34 proc. akcijų paketą “Gazprom” turėtų sumokėti 100 mln. litų.

“Jūsų tarpininko” finansų analitikas Laurynas Byla

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją