Didžiausių investicijų ir rinkos dalyvių dėmesio sulaukė “Lietuvos telekomo” (LTEL) ir “Vakarų skirstomųjų tinklų” (VST) akcijos. Telekomo akcijų kaina liko nepakitusi 1,56 lito taške, tuo tarpu skirstomųjų tinklų bendrovės akcijos pabrango 0,61 proc. iki 1,65 lito. Tiesa, telekomunikacijų bendrovės akcijos pasiekė didesnę 345 tūkst. litų apyvartą, tuo tarpu VST akcijomis buvo prekiauta už 177 tūkst. litų.

Didelio dėmesio sulaukė ir “Žemaitijos pieno” (ZEMP) akcijos. Jų buvo perpirkta už 163 tūkst. litų, o akcijų kaina šoktelėjo 2,05 proc. iki 17,45 lito. Rinkoje pasirodžius didesniems akcijų kiekiams pradėta svarstyti akcijų persiskirstymo tarp akcininkų tikimybė, kurią sustiprina “Žemaitijos pieno” akcijomis sudaromi tiesioginiai sandoriai.

Gruodžio 22 dieną buvo sudaryti 6 tiesioginiai sandoriai “Žemaitijos pieno” akcijomis. Penkiais sandoriais buvo perpirkta 44,4 tūkst. pieno perdirbėjo akcijų, už jas mokant po 16,9 lito, tuo tarpu paskutiniu tiesioginiu sandoriu buvo perpirkta 50,8 tūkst. bendrovės akcijų, kurių kaina buvo 18 litų.

Iš viso pirmadienį tiesioginiais sandoriais buvo perparduota 2,57 proc. įstatinio “Žemaitijos pieno” kapitalo arba apie 2,7 proc. balsų akcininkų susirinkime. Prekyba centrinėje rinkoje ir tiesioginiais sandoriais suaktyvėjo po to kai buvo paskelbta apie pasirašytą ketinimų protokolą dėl strateginio bendradarbiavimo su Norvegijos pieno perdirbėjų grupe "Synnove Finden ASA". Tikimasi, kad ši bendrovė ateityje gali būti viena iš strateginių investuotojų į trečią pagal dydį Lietuvos pieno perdirbėją.

Rinkos dalyvius turėtų sudominti ir dar vienas tiesioginis sandoris. Jis buvo sudarytas “Šiaulių banko” (SAUB) akcijomis už jas mokant 1,30 lito, tuo tarpu akcininkus pakeitė 738 149 akcijos arba beveik 1,53 proc. įstatinio kapitalo.

Rinkoje toks sandoris taip pat neliko nepastebėtas ir akcijų kaina šoktelėjo 2,56 proc. iki 1,20 lito, nors apyvarta nesiekė ir 30 tūkst. litų. Rinkos dalyviams nebesusiduriant su pastovia nematoma pasiūla akcijų kaina rinkoje po truputį pradeda kopti aukštyn. Palyginti geri banko rodikliai ir pelno perspektyvos pradeda dominti platesnį ratą investuotojų.

“Jūsų tarpininko” finansų analitikas Laurynas Byla

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją