„Synergy Finance“ portfelio valdytojas A. Milevskis, remdamasis demografine JAV padėtimi bei teorija, jog 1980–2000 m. akcijos augo, nes amerikiečiai masiškai investavo pensijai, mano, kad ateinančius 5–10 metų rinkoje kainų kilstelėjimais bus naudojamasi, siekiant už gerą kainą parduoti anksčiau sukauptas akcijas.

„Tiems žmonėms, kurie kaupė pastaruosius dvidešimt metų, reikės per ateinantį dešimtmetį tuos pinigus išsiimti, nes, tapę pensininkais, jie turės iš kažko gyventi. Atsižvelgiant į tai, jog didžiausius pinigus JAV valdo pensijų fondai, galima tikėtis, kad per ateinančius dešimt metų rinkoje bus nuolatinė pasiūla“, – prielaidą motyvuoja A. Milevskis. Iš šių dviejų pavyzdžių, pasak pranešėjo, matyti, kad šiuo metu yra vadinamoji smunkančios rinkos stadija, kuri prasidėjo 2000-aisiais, o ateinantis dešimtmetis rinkose turėtų būti ne mažiau sudėtingas.

Kur esame dabar?

Aiškindamas, kokia šiuo metu yra finansų rinkų padėtis, A. Milevskis atkreipia dėmesį į vadinamuosius aplenkiančiuosius rodiklius, kurie jau kelis mėnesius signalizuoja apie ekonomikos sulėtėjimą. Vertindamas dabartinę situaciją tarprinkiniu požiūriu ekspertas įvardija, kad nuo praėjusių metų vidurio vis dar labiausiai pabrangusios akcijos, žaliavos nukritusios, tačiau pastaruoju metu sparčiai kyla doleris ir obligacijos.

„Šiuo metu didžioji dalis investuotojų suvokia, kad JAV doleris ir obligacijos yra saugios priemonės, akcijos ir žaliavos – rizikingos. Nuo pernykščio balandžio, kai vyko kilimas, pirmoje vietoje buvo akcijos, antroje – žaliavos, taigi investuotojai buvo linkę rinktis rizikingesnes priemones. Gegužę doleris ir obligacijos tapo pirmaujančiomis priemonėmis. Šitokia situacija primena visus 2008-sius metus ir signalizuoja, kad kažkas yra blogai – investuotojai savo investicijas perskirsto į saugesnes priemones“, – besikeičiančias tendencijas apibūdina A. Milevskis.

Pervertina situaciją

„Synergy Finance“ portfelio valdytojo teigimu, šiuo metu investuotojai gana rimtai pervertina esamą situaciją rinkose, t. y. ar prasidedantis ekonomikos atsigavimas toliau tęsis. Pasak A. Milevskio, pagrindiniai veiksniai, lemsiantys rinkų kryptis, bus Graikijos ir visų vadinamojo PIIGS regiono šalių skolų krizės bei Kinijos nekilnojamojo turto burbulo formavimasis.

A. Milevskis seminare pateikė du galimus rinkų vystymosi scenarijus. Pirmasis: gegužę vyko eilinė augančios rinkos korekcija, po kurios vėl tęsis kilimas. Antrasis scenarijus, anot eksperto, primena 1930-uosius ir reiškia, kad pastaruosius metus vykęs kainų kilimas yra tik trumpalaikis kilstelėjimas prieš dar didesnį kritimą. Ekspertas linkęs palaikyti pastarąjį.

Paskutinė fazė?

Kiek optimistiškesne gaida „Investuok“ seminarą pratęsė UAB „Finasta Asset management“ fondų valdytojas bei Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas. Jis tikino, jog tai, kad finansų krizės problemos persikėlė į valstybių finansų sritį, rodo, jog pagaliau pasiekta paskutinė krizės fazė.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“.