Aktyviausia prekyba pasižymėjo "Lisco Baltic Service" (LBS) akcijos, kurių kaina pakilo 4,65 proc. iki 0,45 lito, o apyvarta siekė 294,6 tūkst. litų ir buvo didžiausia per paskutinius du mėnesius. Tuo tarpu tokią aukštą bendrovės akcijų kainą buvo galima matyti tik daugiau nei prieš du metus, kai bendrovė pradėjo gyvuoti po atliktos bendrovės "Lisco" reorganizavimo į dvi atskiras bendroves: "Lisco Baltic Service" ir "Lietuvos jūrų laivininkystė".

Didesnę apyvartą bei staigų kainos kilimą iššaukė keli vienas po kito sekę didesni pirkimo pavedimai panaikinę akcijų pasiūlą iki 0,46 lito. Tokius aktyvius stambesnių investuotojų veiksmus galima sieti tik su nekartą išreikštais pagrindinio LBS akcininko "DFDS Tor Line" norais supirkti visas LBS akcijas.

Trečiadienį labiausiai nagrinėta naujiena galima nominuoti antradienį atskleistus šių metų "Lietuvos telekomo" (LTEL) trijų ketvirčių veiklos rezultatus, kurie turėjo kiek neigiamų tiek ir teigiamų prieskonių.

"Lietuvos telekomo" įmonių grupės trijų ketvirčių pajamos lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai smuktelėjo 17 proc. iki 605 mln., o lyginamuoju laikotarpiu bendrovė patyrė 26,96 mln. litų nuostolį, tuo tarpu pernai galėjo pasigirti 59,226 mln. litų pelnu.

Tokie rezultatai lėmė, kad trečiadienį "Lietuvos telekomo" akcijų kaina svyravo 1,44 - 1,5 lito intervale ir nusistovėjo 1,5 lito taške, o apyvarta siekė 224,2 tūkst. litų. Telekomo akcijų kaina nemažėjo, o ūgtelėjo 1 centu, nes paskelbtas nuostolis susidarė atlikus viso įmonių grupės turto įvertinimą, po kurio į pelno/nuostolio ataskaitą buvo įrašyta 41,5 mln. litų turto sumažėjimas, todėl realus lyginamasis trijų ketvirčių rezultatas turėtų siekti 8 mln. litų grynojo pelno.

Tarp teigiamų naujienų vertėtų paminėti, kad "Lietuvos telekomas" ir toliau išlaiko aukštą pelno prieš mokesčius, palūkanas ir nusidėvėjimą (EBITDA) maržą, kuri siekia 49,2 proc.

Taip pat "Lietuvos telekomas" galėjo pasigirti ir tuo, kad nauja kainodara bei įvaizdžio gerinimas pradeda veikti - pirmą šių metų pusmetį bendrovė per mėnesį vidutiniškai prarasdavo 12,8 tūkst. abonentų, tuo tarpu šių metų rugsėjo mėnesį praradimai sumažėjo iki 4 tūkst. linijų.

Investuotojams nerimą turėtų kelti toliau mažėjančios pajamos kurių smukimą lemia 25 proc. sumažėjančios pajamos iš fiksuoto ryšio paslaugos. Didėjančios pajamos iš interneto ir duomenų perdavimo vis dar negali kompensuoti praradimų iš fiksuoto ryšio paslaugos.

Įvertinus atliktus "Lietuvos telekomo" atidėjimus darbuotojų išeitinėms pašalpoms bei iš naujo atliktą bendrovės turto įvertinimą galima teigti, kad telekomas išlaiko savo patrauklumą ilguoju laikotarpiu, nes bendrovė sudaro galimybę didinti savo veiklos pelną ateityje. Taip pat EBITDA marža ir toliau išlieka aukšta, o mažėjančios investicijos turėtų lemti ir nusidėvėjimų mažėjimą ateityje.

Trečiadienį toliau pigo naftos sektoriaus bendrovių "Mažeikių nafta" (MAZN) bei "Klaipėdos nafta" (KNAF) akcijos, kurių kainos atitinkamai sumažėjo 2,98 proc. iki 2,28 lito ir 5,05 proc. iki 0,94 lito, o apyvartos siekė 179,1 tūkst. litų bei 181,6 tūkst. litų.

"Mažeikių naftos" akcijomis investuotojai toliau atsikrato dėl įvykių Rusijoje, tuo tarpu "Klaipėdos naftos" akcijų kainos kritimas buvo iššauktas atskleistų nuviliančių trijų ketvirčių veiklos rezultatų.

Bendrovė per trečią ketvirtį patyrė 0,7 mln. litų nuostolio ir jau kalbama, kad gali nepasiekti užsibrėžto tikslo per metus perkrauti 7 mln. tonų naftos produktų.

JT finansų analitikas Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją