Globalios nuotaikos įgavo teigiamų spalvų po to, kai paaiškėjo kad Japonijos ekonomika ūgtelėjo daugiau nei tikėtasi, kai trečio ketvirčio BVP augimas sudarė 4,8 proc. ir tai buvo antras augimo ketvirtis iš eilės. Taip pat buvo gauti patvirtinimai iš Azijos bei Europos, kad Vyriausybės ir toliau yra nusiteikusios skatinti ekonomikas ir taip jas vesti atsigavimo link. O prekybai Vilniuje besibaigiant buvo pranešta, kad mažmeniniai pardavimai JAV spalio mėnesį fiksavimo augimą. Tarp pirmadienio naujienų lemiančių aktyvėjančias prekybas akcijomis užsienyje galima paminėti ir tai, kad itin svarbi Jungtinėms Amerikos Valstijoms Niujorko regiono pramonė taip pat pranešė apie augimą, kuris susijęs su augančiu susidomėjimu eksportuoti produkciją.

Globalios nuotaikos kalba vis aiškiau, kad ekonomikos smagratis pradeda suktis, tuo tarpu Vilniaus biržoje tvyro štilis, kurį išsklaidyti, ko gero, reikėtų naujienų tiek iš Baltijos šalių parlamentų, tiek ir pačių kotiruojamų bendrovių.

Visų pirma visos bendrovės iki šio mėnesio pabaigos turi paskelbti trijų šių metų ketvirčių veiklos rezultatus ir ataskaitos, kurios duos darbo ir naujų minčių analitikams, o antra svarbus komponentas yra tas, kad Baltijos šalys turi patvirtinti kitų metų biudžetus. Tai itin svarbus žingsnelis, kuris patvirtintų, kad šalys yra pasirengusios atsakingai žengti į 2010 metus. Užsienio investuotojams ir jų situacijos suvokimui biudžetų patvirtinimai yra itin svarbus kriterijus.

Grįžtant į pirmadienio prekybos sesiją Vilniuje galima paminėti tik tris bendroves, kurių akcijomis buvo fiksuotas bent kažkokia aktyvesnė prekyba. Pirmosiose dvejose pozicijose pagal apyvartas įsitvirtino

TEO ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijos, kurių kainos atitinkamai kilo 1 centu iki 1,83 lito bei išliko nepakitusi 3,41, o apyvartos sudarė 474 tūkst. litų ir 115 tūkst. litų.

TEO pozicijoje apyvartą padidino keli užsienio investuotojai, kurie naudojosi Estijos finansų tarpininkų paslaugomis. Taip pat jų veikimas švelniai buvo juntamas ir PST pozicijoje. Didžioji prekybos dalis gula ant vietos investuotojų pečių.

Trečia, 100 tūkst. litų apyvartos kartelę peržengusi, pozicija buvo „Ūkio banko“ akcijos, kurios atsiradus vos daugiau pirkėjų brango beveik 2 proc. iki 1,17 lito, o apyvarta sudarė 107 tūkst. litų.

SNORAS – JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją