Investuotojus aktyvesniems žingsniams paskatino tai, kad Estijos Vyriausybė sutarė su „TeliaSonera“, kad už išperkamas Estijos telekomo akcijas būtų sumokėtas priedas. Panašaus scenarijaus besitikint
kilo audringų reakcijų ir Vilniaus biržoje. TEO LT, AB akcijos pabrango 3,24 proc. iki 1,91 lito, o apyvarta sudarė net 4,2 mln. litų. Sesijos metu akcijų kaina buvo pasistiebusi ir iki 2,03 lito taško.

Kitų bendrovių akcijomis žinoma prekiauta pasyviai, tačiau vėl sukurta papildoma kapitalizacija bei prekybos metu atlaisvinti daugiau nei 8 mln. litų lėmė, kad dauguma pozicijų Vilniaus biržoje smarkiai brango, o bene didžiausią indekso augimui įtaką turėjo be naujienų brangusios „Lietuvos dujų“ akcijos, kurių kaina pasistiebė 11,5 proc. iki 2,62 lito, o apyvarta sudarė 200 tūkst. litų.

Taip pat rinkoje toliau aktyviai buvo prekiauta bankų akcijomis. Ūkio banko ir „Snoro“ akcijos brango atitinkamai 0,72 proc. bei 1,46 proc. iki to paties 1,39 lito taško. Bankų akcijos šiek tiek atsitraukusios nuo 1,5 lito lygmens vėl pradeda masinti suaktyvėjusius investuotojus vienu didžiausiu likvidumu rinkoje. Tiesa, didesniems kainos šuoliams trukdo tai, kad akcijos jau yra pabrangusios per trumpą laiką daugiau nei 100 proc., o santykiniai rodikliai kaip P/Bv spaudžiasi prie vieneto reikšmės.

Taip pat nuosekliu akcijos kainos augimu toliau pasižymėjo „Panevėžio statybos tresto“ ir „Limarko laivininkystės kompanijos“ akcijos, kurių kainos pasistiebė 2,29 proc. iki 4,92 lito bei 4,71 proc. iki 0,89 lito, o apyvartos sudarė 290 tūkst. litų ir 241 tūkst. litų.

Likvidumui rinkoje išaugus ieškoma vis naujų pozicijų, o bendrovių su stipresniais balansais ar užimam pasauline rinkos dalimi (LLK atveju) surasti sunku, todėl minėtos bendrovės ir traukia investuotojus.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją