Rugsėjo 9 diena yra taškas, kai praėjo lygiai 6 mėnesiai nuo kovo 9 dienos, kuri globaliai yra įvardijama, kaip rinkų apsisukimo laikas. Kovo 9 dieną indeksas OMXV buvo žemiausiame taške per paskutinius septynis metus ir nuo to laiko jau sugebėjo pakilti 105 proc. Toks šoktelėjimas tikrai įspūdingas ir dabar jis pradėjo vilioti vietinius ir, svarbiausiai, užsienio investuotojus, kurie užtvindė rinką pinigais.

Trečiadienį Vilniaus birža taip pat nerimo ir optimizmas virto per kraštus.
Pagrindinis biržos indeksas kilo daugiau nei 3 proc. ir viršijo 300 punktų ribą. Investuotojai sudarė 2437 sandorius 33 bendrovių akcijomis, iš kurių net 22 brango ir vos 8 pigo, o bendra sesijos apyvarta siekė beveik 9 mln.
litų.

Pirmuoju smuiku rinkoje toliau griežė bankinis sektorius. „Ūkio banko“ ir „Snoro“ akcijos brango po 10,77 proc. ir nusistovėjo tame pačiame 1,44 lito taške, o apyvartos sudarė 3,2 mln. litų ir 1,8 mln. litų.

Bankų akcijos tiesiog šluojamos rinkoje ir nuosekliai brangsta, o akcijų kainos ir buhalterinės vertės santykis pakilo iki 0,6 – 0,8. Rinkoje įvyko krypties apsikeitimas ir rinkos augimą veda finansinis sektorius. Tokį patį scenarijų buvo galima stebėti prieš kelis mėnesius vakarų rinkose. Sugrįžę užsienio investuotojai šiuo metu vertina akcijas 3 – 5 metų perspektyvoje ir ateinančių kelių mėnesių tikėtinas rezultatų prastėjimas iš principo nėra toks aktualus.

Maža to reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad biržai pagyvėjus ir sulaukus daugiau laisvų lėšų atsiranda reali galimybė pritraukti trūkstamas lėšas per biržą platinant naujas akcijų emisijas, tai eliminuoja didele reikšme riziką, kad įmonės susidurs su kapitalo trūkumu. Rizikų mažėjimas lemia pasikeitimus vertinimuose, kas lemia staigiai augančias akcijų kainas.

Taip pat aktyviau buvo prekiauta TEO LT, AB akcijomis, kurios kilo dar 1 proc. iki 1,87 lito, o apyvarta sudarė 853 tūkst. litų. TEO akcijos atiplėšė nuo galimo oficialaus pasiūlymo kainos – 1,83 lito ir tai tiesiogiai parodo, kad rinka susivokė ir vertina šią poziciją aukščiau.
Oficialus pasiūlymas greičiausiai būtų nesėkmingas jo įgyvendinimo prasme, tačiau iš kitos pusės planų paskelbimas leido visiems pradėti kitaip vertinti biržoje kotiruojamas bendroves.

Paskutinėmis savaitėmis pasiekus apyvartas, kurios buvo geriausiais biržos laikais yra išlaisvinama vis daugiau kapitalo, kuris yra perorientuojamas į kitas bendroves. Tikėtina, kad artimiausiu metu gal ir sulauksime nedidelių korekcijų, tačiau vėl gali prasidėti kotiravimo sąrašo „šukavimo“ ieškant dar nebrangusių pozicijų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją