Nors indeksas ir krito ženkliai, tačiau ši korekcija atrodo normali po tokio staigaus šuolio į viršų. Taip pat galima atkreipti dėmesį, kad prekyba akcijomis nestokoja aktyvumo tiek sandorių skaičiumi tiek ir pinigine išraiška, o tarp trijų aktyviausiai prekiautų pozicijų, kur buvo sukaupta 5,78 mln. litų arba 67 proc. visos apyvartos, dvi pozicijos brango ir viena išliko nepakitusi kainos.

Aktyviausiai buvo prekiauta bankų „Ūkio bankas“ ir „Snoras“ akcijomis, kurių kainos kilo atitinkamai 4 proc. iki 1,04 lito bei 5,62 proc. iki 0,94 lito, o apyvartos sudarė 2,556 mln. litų ir 1,445 mln. litų. Sesijos metu bankų akcijos bandė kilti maksimaliomis iki 15 proc. siekiančiomis apimtimis, tačiau atsiradus didesnei pasiūlai buvo fiksuotas nuosaikesnis augimo tempas.

Bankų akcijų kainų augimas yra pasekmė rinkoje susikūrusio papildomo milžiniško kapitalo, kuris persiskirstydamas tarp kotiruojamų bendrovių gan greitai daugumos kapitalizacijas pašokdino į viršų. Tuo pat metu TEO akcijos, kurios ir pradėjo visą šį augimą ir toliau išlaiko savo patrauklumą ir toliau yra atlaisvinama papildomos lėšos iš kurių dalis patenka atgal į rinką.

TEO LT, AB akcijų kaina pirmadienį išliko nepakitusi ties 1,84 lito tašku, o apyvarta sudarė 1,777 mln. litų. TEO akcijos jau yra perkamos pagrindinio akcininko pasiūlymo arba centu aukštesne kaina, o tai rodo, kad didelė dalis investuotojų greičiausiai nepasinaudos pasiūlymu parduoti akcijas po 1,83 lito Švedijos investuotojams.

Neigiamą indekso pokytį iššaukė pigusios energetikos bendrovių akcijos. „Rytų skirstomųjų tinklų“ ir „Lietuvos energijos“ akcijos pigo atitinkamai 6,67 proc. iki 2,8 lito bei 1,72 proc. iki 2,85 lito, o apyvartos sudarė 124 tūkst. litų ir 57,6 tūkst. litų.

Energetikos bendrovės buvo vienos pirmųjų brangusiųjų paaiškėjus, kad TEO akcijos bus superkamos, todėl neigiamos korekcijos ir spekuliatyvaus kapitalo pasitraukimas pradedamas jausti būtent čia.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją