Kritusių-kilusių pozicijų balansas rodo neigiamą tendenciją, tačiau galima pastebėti, kad tarp dešimties aktyviausiai prekiautų pozicijų, kur buvo sukaupta 79 proc. visos rinkos apyvartos, vos dvi pigo ir net septynios brango. Žvelgiant į aktyviausiai prekiautas pozicijas galima matyti, kad trečiadienio prekyba akcijomis šiek tiek skyrėsi nuo prieš tai buvusių dviejų. TEO akcijos pardavinėjamos pasyviau, o laisvos lėšos toliau perskirstomo. Tiesa, šį kartą buvo fiksuojami greiti pelnai energetikų akcijose ir buvo atrastas naujas investicinis objektas – bankinis sektorius, kur investuotojai aktyviau dalyvavo pirkėjų pusėje.

TEO LT, AB (TEO1L) akcijas, kurių kaina ir toliau išliko 1,82 lito lygmenyje, o apyvarta sudarė 2 mln. litų. Norinčių parduoti TEO akcijas akivaizdžiai sumažėjo, o pirkėjas greičiausiai išliko tas pats.

Trečiadienį sužibėjo bankų akcijos, kurios iki šiol šiek tiek buvo paliktos nuošalyje. Naujai sukurtos lėšos „Ūkio banko“ (UKB1L) ir „Snoro“ (SRS1L) akcijas pašokdino atitinkamai 3,9 proc. iki 0,8 lito bei 3 proc. iki 0,68 lito, o apyvartos siekė 1,7 mln. litų ir 780tūkst. litų.

Bankų akcijoms kylant didesnis pasiūlos spaudimas atsirado energetikos bendrovių akcijoms. „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) ir „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijos pigo atitinkamai 2,68 proc. iki 2,91 lito bei 5,26 proc. iki 2,34 lito, o apyvartos sudarė 401 tūkst. litų ir 201 tūkst. litų.

Prekybos sesija buvo klasikinė trijų dienų staigaus šuolio pavyzdys, kai pirmadienį ir antradienį dramatiškai brangusios akcijos pratęsė kilimą ir trečiadienio sesijos pradžioje, kas vėliau iššaukė pelno fiksavimo norą. Tokia korekcija yra normali ir netgi privalo būti, kad leistų ateityje prekiauti nuosaikiau. Pardavimo motyvacijos yra labai aiškios. Kaip pavyzdys gali būti RST akcijos, kurios per tris dienas pabrango 24,4 proc., o per mėnesį – net 77 proc. Panašius skaičius rasime ir kitose aktyviai prekiautose pozicijose.

SNORAS – JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją