Per dvi pirmąsias šios savaitės dienas indeksas pakilo lygiai 20 proc. ir yra 49 proc. aukščiau nei buvo metų pradžioje. Teigiamas nuotaikas toliau sėja iš TEO LT, AB (TEO1L) akcijų atitrauktos lėšos. Investuotojai fiksuoja 30 proc. vienos dienos prieaugį ir perorientuoja lėšas į naujas investicijas, o tai sukelia savotišką grandininę reakcija, nes papildomos investicijos didina ir kitų bendrovių kapitalizacijas taip greitai sukuriant papildomus pinigus investicijoms.

Aktyviausiai buvo prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina nesikeitė ir išliko 1,82 lito taške, o apyvarta sudarė 3,8 mln. litų. Bendrovės visas pasiūlytas akcijas perka instituciniai investuotojai vienu centu mažesne kaina, nei pagrindinis TEO akcininkas „TeliaSonera“ ketina skelbti oficialų pasiūlymą supirkti visas likusias bendrovės akcijas.

Motyvacija agresyviai pirkti TEO akcijas gali būti skirtinga. Kai kuriems investiciniams fondams trumpo laikotarpio tačiau garantuotas pajamingumas gali būti patrauklus. Tačiau galimas ir toks variantas, kad fondai pageidauja sukoncentruoti didesnius akcijų paketus ir derėtis su akcininku dėl aukštesnės kainos arba tiesiog laikyti jas ilguoju periodu, nes kainos lygmuo dėl šio oficialaus pasiūlymo buvo labai gerai pažymėtas, o dividendinis pajamingumas tikėtinai išlieka didesnis nei 10 proc.

Pastebėtina tai, kad likusi rinkos dalis išliko aktyvi ir TEO apyvarta, skirtingai nuo pirmadienio, nusileido likusios rinkos apyvartai. Atlaisvintos lėšos su pagreičiu yra perorientuojamos į kitas bendroves.

Panevėžio statybos tresto“ (PTR1L) ir „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) akcijos brango atitinkamai 10 proc. iki 3,03 bei 15 proc. iki 2,99 lito, o apyvartos sudarė 643 tūkst. litų ir 510 tūkst. litų.

Antradienį statybų bendrovė paskelbė, kad uždirbo 4 mln. litų prieš mokesčius per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, o PST grupė patyrė 0,8 mln. litų nuostolį. Tokie veiklos rezultatai sunkmečiu yra vertintini rinkoje teigiamai. Bendrovės balansas išlieka puikioje būklėje Bendrovės trumpalaikis turtas beveik dvigubai didesnis nei visi jos įsipareigojimai (atitinkamai 137 mln. litų ir 72,7 mln. litų), o grynųjų pinigų pusmečio pabaigoje PST turėjo 56 mln. litų arba 3,5 lito akcijai, todėl net ir toks agresyvus akcijų kainos augimas atrodo „turintis tvirtas kojas“.

Antradienį maksimalia kaina taip pat buvo išpirktos ir „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijos, kurios brango 14,88 proc. iki 2,47 lito, o apyvarta sudarė 292 tūkst. litų. Buvo nupirktos visos pasiūlytos akcijos. Ženkliai brango ir „Lietuvos dujų“ (LDJ1L) akcijos, kurių kaina šoktelėjo taip pat maksimaliai 14,71 proc. iki 1,95 lito, o apyvarta sudarė 263 tūkst. litų. Šios pozicijos pasiūloje taip pat neliko nė vienos akcijos.

Panašu į tai, kad atsitraukę iš TEO investuotojai yra linkę pereiti į itin stabilias ir gerus balansus turinčias bendroves.

SNORAS-JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją