Neregėtas suaktyvėjimas rinkoje buvo iššauktas anksti ryte paskelbtos naujienos, kad pagrindinis TEO LT, AB (TEO1L) akcininkas „TeliaSonera“ skelbs oficialų pasiūlymą supirkti iš smulkiųjų investuotojų 37,06 proc. TEO akcijų už jas mokant 1,83 lito arba 30,7 proc. daugiau nei penktadienio prekybos sesijos uždarymo kaina, kuri siekė 1,4 lito.

Švedijos bendrovė norėtų supirkti visas laisvas 287 tūkst. TEO akcijas ir už jas yra pasiruošusi sumokėti 526,8 mln. litų. Tokia naujiena akimirksniu atsispindėjo rinkoje, ir TEO akcijos brango 30 proc. iki 1,82 lito, o apyvarta sudarė 16,1 mln. litų.

Oficialus pasiūlymas turėtų būti įgyvendintas gan greitai. Planuojama jo pradžia jau rugsėjo 9 diena ir akcijos pardavimui turėtų būti pasiūlytos per 31 dienos laikotarpį.

Panašus pasiūlymas pateiktas įsigyti ir Estijos telekomą „Eesti telekom“ (ETLAT), kur pasiūlymui pilnai įgyvendinti prireiktų 1,1 mlrd. litų. Bendrovės akcijų kaina šoktelėjo 23 proc. iki 5,88 euro. Talino biržos indeksas kilo net 12,86 proc.

Toks optimizmo protrūkis buvo fiksuotas rinkose ir kitomis pozicijomis, nes prognozuojama, kad įgyvendinus pasiūlymą Baltijos kapitalo rinkos sulauks laisvų lėšų, kurios bent dalinai iš gautų už telekomų akcijas bus perorientuotas atgal į investicijas. Pagal prekybos apyvartas ir daugiausiai investuotojus dominusias pozicijas galima spręsti, kad investuotojai prioritetą atiduoda stabiliai veikiančioms energetinėms bendrovėms bei stiprius balansus turinčioms įmonėms.

Vilniaus biržoje galima paminėti „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) ir „Panevėžio statybos tresto“ (PST1L) akcijas, kurių kainos šoktelėjo į viršų atitinkamai 11,11 proc. iki 2,6 lito bei 10,4 proc. iki 2,76 lito, o apyvartos sudarė 478 tūkst. litų ir 683 tūkst. litų.

Teigiamos naujienos bei atsirandantys teigiami lūkesčiai dėl padidėjusių investicijų ateityje šokdino praktiškai visą sąrašą į viršų. Tai teigiamas dalykas keliais aspektais – visų pirma TEO pozicijoje pagrindinis akcininkas gan griežtai parodė, kiek rinka apsiriko vertindamas bendrovės akcijas, o antra tokie šuoliai pritrauks ir kitų investuotojų dėmesį, kurie gali iš naujo pradėti vertinti kotiruojamų bendrovių perspektyvas.

Tarp aktyvesnių pozicijų galima paminėti dar „Ūkio banko“ (UKB1L) ir „Snoro“ (SRS1L) akcijas, kurios brango atitinkamai 7 proc. iki 0,76 lito bei 5 proc. iki 0,63 lito, o bendra jų abiejų apyvarta sudarė 1,36 mln. litų.

SNORAS – JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją