Ketvirtadienį indeksas kilo 0,79 proc. iki 221,23 punktų. Investuotojai sudarė 423 sandorius 26 bendrovių akcijomis, iš kurių 14 – brango ir vos 5 pigo, o bendra apyvarta sudarė 680 tūkst. litų. Prekyba Vilniaus biržoje pasižymėjo optimizmu, kuris buvo jaučiamas ir vakarų rinkose, kur indeksai augo iki 1,5 proc. Tiesa, pasibaigus prekybai Lietuvoje buvo paskelbta, kad JAV bedarbių skaičius netikėtai išaugo ir tai nurėžė pusę indeksų prieaugio.

Aktyviausiai buvo prekiauta „Lifosos“ akcijomis, kurių kaina pakilo 2,35 proc. iki 30,5 lito, o apyvarta sudarė 185 tūkst. litų. Bendrovės akcijos ir toliau brangsta po paskelbimo apie didėjusius pardavimus kiekine išraiška, o nepakankama pasiūla leidžia kainai kilti.

Kitų bendrovių akcijomis prekiauta neženkliai, o užsienio investuotojų nebuvimas nustūmė TEO akcijas net į trečia vietą pagal aktyvumą, tačiau kaina kilo vienu centu iki 1,38 lito.

Ketvirtadienį buvo „Valstybės žiniose“ buvo išplatintas pranešimas, kad Vyriausybė rugsėjo 4 dieną įvyksiančiame „Leo LT“ akcininkų susirinkime jai atstovaujančiai energetikos ministerijai pavedė balsuoti už bendrovė likvidavimą.

Tokia naujiena labai svarbi trims „Leo LT“ sudėtyje esančioms bendrovėms „Lietuvos energija“, VST ir „Rytų skirstomieji tinklai“, nes tai nulems akcininkų sudėtį ateityje bei jų valdymą. Šiuo metu galima spėlioti, kaip bus atliekamas bendrovės skaidymas bei dviejų akcininkų išsiskyrimas. Vienas iš galimų scenarijų yra, kad turtas bus dalinamas pagal akcijų proporcijas, o tai reikštų, kad trijose bendrovėse atsirastų papildomas akcininkas – privataus kapitalo „NDX Energija“.

Jei visos LEO LT valdomos energetikos bendrovių akcijos būtų dalinamos proporcingai akcininkams, tada privataus kapitalo bendrovei atitektų blokuojantys akcijų paketai „Lietuvos energijoje“ (36,9 proc.) ir VST (37,6 proc.) bei 27,33 proc. „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST) akcijų.

Toks žingsnis leistų „NDX Energijai“ aktyviai dalyvauti bendrovių valdyme. Taip pat reikėtų prisiminti, kad tokiu atveju labai svarbus būtų RST akcijų pardavimas, nes 20,28 proc. jų priklauso „E.ON Ruhrgas International“ ir ši bendrovė ketina parduoti savo valdomą akcijų paketą. Visi šie žingsniai gali reikšti labai didelius akcijų ir bendrovių valdymo persiskirstymą netolimoje ateityje.

Kitas kylantis klausimas yra tas, kaip bus dalinamos atskiriamų Kauno ir Kruonio hidroelektrinių akcijos, nes jos iš pat pradžių kaip ir nebuvo skaičiuojamos kaip LEO LT dalis, tačiau jei LEO bus išskaidytas ir „Lietuvos energijos“ akcijos bus padalintos LEO akcininkams, kaip tada bus su hidroelektrinių akcijomis?

Kitas LEO skaidymo variantas yra, kad kažkokiu būdu su kompensacija „NDX energijai“ bus grąžintos VST akcijos, kurias ji įnešė sudarydama sandorį su Vyriausybe.

Vienaip ar kitaip numatomi perskirstymai ir valdymo dalybos gali atskleisti neįvertintas rinkoje bendrovių puses. Nepaisant to pasyvioje rinkoje energetikos bendrovės akcijos nebuvo itin paklausios. „Lietuvos energijos“ akcijų kaina išliko nepakitusi ties 1,95 lito tašku, o apyvarta sudarė 23 tūkst. litų. VST ir RST akcijų kaina atitinkamai kilo 4,64 proc. iki 361 lito bei išliko nepakitusi 2,3 lito taške, o apyvartos tesiekė 8 tūkst. litų ir 3,7 tūkst. litų.

Šiuo metu LEO LT valdo 71,38 proc. RST, 98,2 proc. VST, ir 96,4 proc. „Lietuvos energijos“ akcijų. Tuo pat metu Valstybei ir NDX Energijai atitinkamai priklauso 61,7 proc. ir 38,3 proc. LEO LT akcijų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją