„Klaipėdos naftos“ akcijos pabrango 1 proc. iki 0,98 lito, o apyvarta sudarė 199 tūkst. litų. Sesijos metu bendrovės akcijų kaina buvo pakilusi iki 0,99 lito, tokiame lygmenyje buvo sudaryti pagrindiniai apyvartą padidinę sandoriai. Šioje pozicijoje aktyviau akcijas supirko vienas ar keli užsienio investuotojai prekiaujantys per Suomijos finansinį tarpininką.

Taip pat 2,78 proc. iki 2,22 lito brango „Panevėžio statybos tresto akcijos, kurių buvo suprekiauta už 141 tūkst. litų. Bendrovės akcijų kaina kilo, nes pirkėjai nesulaukia pakankamos akcijų pasiūlos buvusiame kainos lygmenyje. Panašu į tai, kad statybos bendrovės akcijos yra nuosekliai koncentruojamos stambesnių investuotojų portfeliuose. Pastarųjų motyvacija greičiausiai remiasi tuo, kad bendrovės balansas yra „stiprus“ ir vien per praėjusius metus sugebėta uždirbti beveik 3 litus vienai akcijai.

Tuo tarpu TEO akcijos pigo vienu centu iki 1,1 lito, o apyvarta tesudarė 115 tūkst. litų. Pasyvumas vasariškoje rinkoje yra akivaizdus ir likvidžiausi vertybiniai popieriai kenčia nuo per mažo investuotojų aktyvumo – pardavėjai sudaro spaudimą kainai.

Kitų bendrovių akcijomis prekiauta pasyviai. Maksimaliai leistinu kainos kritimu pasižymėjo „Agrowill“ (AVG1L) akcijos, kurios neteko net 14,29 proc. kainos krentant iki 0,24 lito lygmens. Apyvarta tesudarė 6 tūkst. litų ir didesnės nepavyko pasiekti, nes paprasčiausiai visa paklausa buvo patenkinta, o daugiau pirkėjų neatsirado. Sunkumų kamuojama ir obligacijų laiku neišpirkusi bendrovė prarado investuotojų pasitikėjimą ir pasiūlos spaudimas greičiausiai išliks itin didelis artimiausiu metu. Tiesa, bendrovės akcijos pingant kiekvieno cento pokytis sudaro vis didesnį procentinį pokytį ir tai ateityje gali privilioti rinkos spekuliantus, kurie kartais mėgsta pažaisti su didele rizika.

SNORAS-JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją